lørdag, desember 01, 2012

Mer julekalenderdebatt?

I dag har jeg sett en haug av nydelige kalendere på facebook. Folk er bare superflinke og kreative. Artig å se på alle de forskjellige kalendere og det er jo ren inspirasjon for meg som snart skal igang med litt julepynting selv.....men her i huset er det ingen pakkekalender til Celine i år. Jeg hadde det ikke i fjor heller. Det er ikke fordi jeg er mot pakkekalendere...for det er jeg ikke. Jeg har hatt pakke kalender selv i alle år og senest i fjor. Celine får rett og slett ikke pakkekalender fordi jeg synes at det blir for mye for henne. Jeg ønsker å vente med gaver til julaften, så kan hun heller kose seg med sjokoladekalenderen sin. (jeg lover- hun synes den er tipp topp- en minibit med sjokolade) Også har hun en kalender med bilder som hun fikk i gave. I dag åpnet hun en luke og det var bilde av en engel.
Jeg er på ingen måte mot pakkekalender, men jeg tror alle kjenner sine egne barn best, og her i huset er vi enige om at pakkekalender blir det ikke i år.

Noen med meninger?

Christine

31 comments:

Anonym sa...

Anonym sa...

Jeg er enig med deg. Pakker blir det nok av på julaften, og jeg tenker at det får holde. De skal jo sette pris på pakkene de får da, og noe av magien synes jeg forsvinner om de skal få en haug med ting de (ikke) trenger hver eneste dag i desember.
Jeg vokste opp med kun sjokoladekalender selv og det var supert alene :)

Divamamma sa...

Jeg vokste opp med sjokoladekalender, og var fornøyd med det. Når jeg begynte på skolen ble det litt annerledes, for de fleste andre barna hadde pakkekalender, og de tok som regel med gavene på skolen for å vise frem. Der kom jeg til kort :-)
Det var ikke moro, men det gikk greit.

Jeg synes foreldre begynner aaaaltfor tidlig med pakkekalendere. Jeg gjorde det selv, og den feilen lærte jeg av. Derfor fikk ikke datteren min pakkekalender i fjor.

I år har vi brukt SinSang kortene, så hun får en julesang hver eneste dag. I noen av pakkene er det litt hårpynt , en liten sjokolade eller en lapp med aktiviteter. Synes ikke kalenderen er over the top :-)

Anonym sa...

Tror det er veldig lurt slik som du gjør det. Tror mange barn rett og slett blir "overstimulert" og mettet på pakker iløpet av desember. Gleden på julaften blir jo helt borte..

Vibeke / Mammas Hus sa...

Vi har kjøpekalender - svigermor kjøper til jentene hvert år, de siste årene har det vært Playmobil til 199,-. Jeg pakker den om og Hedda får en sjokolade på lørdag og søndag i tillegg.
Helt supert. :)

Anonym sa...

Det har tatt helt overhånd med disse pakkekalenderene hos enkelte.Virker nesten som om det er om å gjøre å overgå alle andre. Barna er fornøyd bare med en liten ting. De bør ikke læres opp til at alt skal være så overdådig. Stasen på julaften blir oppbrukt gjennom hele desember. Det er rett og slett ikke sunt.

Emmeline sa...

ENIG ENIG ENIG...Jeg gav opp mine pakkekalendere, fordi ungene stjal alle gavene den 1.desember ( huttetu, pinlige greier) Startet istedet en koselig julestrømpetradisjon, der ungene fikk blader, småpresanger og snop i julestrømpene på julaften om morgenen. Har vært veldig fornøyd med det. I fjor fikk de flaxkalender ( mine er jo tenåringer) i år har vi glemt det ( hehehe)

AstridVU sa...

Hei Christine!

Jeg er helt enig i at alle må gjøre slik de føler er best for seg og sine, noe annet synes jeg blir fullstendig tullete. Jeg har blogget om hvordan vi gjorde det med årets julekalender, og tenker at det kanskje kan være noe du kan gjøre med Celine til neste år? Det er i hvert fall stor stas her i huset :)

Årets julekalender! 

God førjulstid!

Living laVida sa...

Vi har også bare sjokoladekalender! Og jentene mine syns det er stor stas!Tenker at når de er større at vi kan lage en pakkekalender med aktiviteter. ting vi kan gjøre sammen, som feks kinobilletter til en julefilm, pakke inn pepperkakedeig og bake sammen...ting som både store og små setter pris på å gjøre sammen i en hektisk førjulstid!
Ønsker deg en god helg videre :)

nr.15 sa...

Vi har og sjokoladekalender i år:) Har hatt "pakkekalender" de siste årene, men da kun en liten ting som f.eks blyant eller en sjokolade.. Men de viste lite glede over det, så da sa jeg nei i år..
Det jeg har bestemt meg for da er at de skal få en liten ting i strømpen hver advent søndag, g det blir en overraskelse imorgen;) Kinobilletter imorgen, men det er pga vi allikevel hadde tenkt det..

Det viktigeste med en kalender synes jeg er nedtelling til julaften:)

Charlotte

Bless by Tone sa...

Vi har aktivitetskalender - og det elsker mine jenter, de er snart 8 og vi gjorde det i fjor også. Jeg er alenemor og må derfor jobbe fullt, så dette er en måte for oss å bruke litt mer tid sammen i adventstida. Passer også på at noen av aktivitetene er å tenke på andre på forskjellige måter

Anonym sa...

Hei Christine!

Husker du har likt å få kalender fra din mamma, eller husker jeg feil ... ?!

Vi kuttet også ut pakkekalender noen år, men begynte igjen i fjor etter 2 -3 juler uten.

Men her i huset er det ikke sjokoladekalender!

Uansett kalender eller ei, alle finner sin måte å telle ned til julehøytiden på, det viktigste er å være sammen og spre glede!

Ha en fin 1. advent!

ACklem

<3hvitstil.com/Christine sa...

AC- du har rett, jeg elsker pakkekalender, men jeg klarer å ta det innover meg. For Celine er det for mye. Hun skal få pakker når vi føler hun er klar for det :) min pakkekalender tror jeg ikke kommer i år, rett og slett fordi hele familien har vært i der enormt press de siste mnd. Nå er det over og vi skal svaret begynne å komme tilbake til hverdagen. Klem til deg

Ninni sa...

Delvis enig:) En trenger jo ikke kjøpe all verdens i en pakkekalender. Tidligere år har jeg kjøpt til bare en og det ble heller litt dyrt. Men i år er det to som skal få pakker, så da har gavene blitt vesentlig mindre. Små sjokolader, gøye såper og småbilder. På morgenen,julaften, har vi julestrømpe med gaver, godteri, litt frukt og julehefte, mens vi ser på Snekker Andersen og Johannas jul. Der er vår tradisjon:)

Anonym sa...

Enig med flere her. Har hatt pakkekalender tidligere. La lista kjempeøyt med første datter. Summa summarum ble kalenderen kjempedyr og forventningene skrudd i taket til neste år osv. Synes det fort blir masse ræl man putter i kalenderen, så da ser jeg ikke vitsen, ikke alltid lett å finne fornuftige ting innenfor en akseptabel pris. I år har mine sjokoladekalender. Hver lørdag får de en pakke, noe de trenger likevel. Minstemann fikk seg ny klubb- shorts i dag, da han skal spille cup i helgen. Noe han trengte, ønsket seg og som vi likevel hadde måttet kjøpe. Kjempesmart med de sing sang- kortene da! Synes også ideen med å gi opplevelser er kjempegod! Mrs hardy hadde en flott julekalender hun fortalte om på sin blogg, med masse tips til aktiviteter.

Bdicte sa...

Hadde pakkekalender til mine i noen år, men har nå gått over til kjøpekalender (playmobil i fjor, lego i år)
Det er perfekt for oss.

Pakkekalenderne ble ofte aaaltfor dyre tross forøk på det motsatte og gjerne fylt med ting som bare slang rundt i huset uten mening.

Ellers er jeg helt enig med deg om at det kan bli for mye gaver for barna. Et år begynte den eldste (den gang 4år) å hylskrike da den siste pakken under treet tilfeldigvis var til lillebroren.... Det var en vekker!! Det blir rett og slett for mye.

Ha en fin adventstid videre!
Klem
Benedicte

Anonym sa...

Heia på dere damer som skriver her.
Ramlet bare inn på bloggen her etter å ha søkt på hva dere gjør med barnene på en lørdag i narvik.
huff huff var på verdensteatret med to unger i dag. utrolig men sant, var stort sett bare pappaer der md barnene, mamma satt hjemme å dskrev blogg.

Mitt hjerte sa...

Det er så kjekt at vi er forskjellige og at det finns ett himmelrike av kalendere å velge der ute:)Da kan man jo finne akkurat den man synes passer til sittbarn/familie. Vi har 4 barn og jeg har ordnet pakke kalender til alle 4 i år:) De største jentene på 12 og 10 får nyttige ting som de ellers behøver av strømper, hårspenner/strikk, undertøy etc i morgen får de en ny pepperkakeform som symboliserer at det blir pepperkakebaking:)Han minste på 3 har jeg kjøpt ett memo spill med ulike verktøy på og da får han 2 kort hver dag, det synes han er veldig kjekt og det er lærerikt! 6 åringen har også fått pusslespill o.l. tidligere som blir komplett på julaften. I år får hun bare nyttige småting og iblant en liten sjokoladebit;)
Jeg synes det er kjempekoselig å lage kalendere til dem, men jeg synes det er like bra med sjokolade kalendere også:)
man får finne det som passer sitt barn best.
Neste år har jeg en ide om å lage en felles familie kalender med bare ting vi skal gjøre sammen.
En annen koselig ting vi gjør er å lese et kapittel fra en julebok hver morgen,mens barna spiser frokost, det er også en måte å telle ned til julaften:)
Synes det er flott at du har funnet ut hva som fungerer best for dere og så må også bare si at de flaskegrønne julekjolene jentene dine har er bare helt nydelige, likeså er begge jentene dine også:)

Klem til deg <3

Red Hobbitt sa...

Det er det som er så fint med å være voksen; vi bestemmer sjøl! Noen bestemmer at de ikke skal lage pakkekalendre og har sine gode grunner til det. Og jeg bestemmer at her i huset får alle pakkekalender fra de var bra små til de flytter ut og kanskje en i ny og ne etter at de har flyttet ut. Ingen har tatt skade av det og er like takknemlige hver dag, selv om det ikke er de store gavene. Og de er like takknemlige når det blir jul og de får ordentlige julegaver. Først og fremst, så koser jeg meg når jeg handler inn til kalendrene og når jeg pakker de inn.
God advent til alle, enten det er den ene eller den andre kalenderen som teller ned!

Anonym sa...

Min datter er nå 17 år og har hatt pakkekalender 1 gang, og det ble med den ene gangen... Det ble rett og slett for mye! Hun er så fornøyd med sjokoladekalenderen, i år har hun også fått seg en FLAX kalender-STORFORNØYD :)

Anonym sa...

Jeg kuttet ut pakkekalender for flere år siden av flere årsaker. Det ble dyrt i tillegg til at mine barn ikke evnet å sette pris på de tingene de fikk. Da synes jeg hele poenget ble borte.
Istedenfor innførte vi familiekalender hvor et familiemedlem skal gi en annen i familien en opplevelse. Vi har satt noen grunnregler for at det ikke skal ta helt av; aktiviteten skal foregå i eller rett utenfor huset og det skal ikke ta mer enn et kvarter. Jeg pleier å gi min datter en kveld med fotbad eller at vi skal lakke negler sammen. Min mann pleier å by meg opp til dans etter middag (noe ungene av en eller annen grunn synes er hysterisk morsomt) og min datter pleier å gi bort massasje. En liten aketur i akebakken er også hyggelig.
Jeg er egentlig litt overrasket over at mine barn har akseptert denne ordningen, men de synes faktisk det er veldig hyggelig og bruker dagene før desember med å pønske ut hyggelige ting vi kan gjøre sammen. Så for oss har denne ordningen fungert over all forventning :-) Vi har alle fire stor glede av familiekalenderen.
- M

Anonym sa...

Er enig med deg Christine! Har hatt pakkekalender til mine barn, men sluttet med det... Ble forferdelig dyrt, og mye ting og tang som egentlig ikke kom til nytte! Nå har vi sjokoladekalender, og så kjøper vi en pakke til helgen! Gjerne noe barna har bruk for, eller en julefilm vi kan se sammen!

Anonym sa...

Da barna var små hadde vi rett og slett ikke råd til pakkekalender. Vi har 4 barn... Nå når de er voksne (passert 20 år den yngste også)har jeg startet med kalender til de. De er alle i etablerings-fase eller bor på hybel...og kalenderen er en kjempesuksess hvert år! Her er det alt fra suppe-poser, en pakke med nudler, rett-i-koppen, en slikkepott, et kjøkkenglass, et par sokker,en tørkerull, etc. Jeg koser meg med å lage den, barna er stor-fornøyd! :-)

Anonym sa...

Heier på deg!
Det er vi som er de voksne,det er vi som er forbildene,det er vi som må lære ungene våre å være takknemlige,ikke grådige.Det er vi som må lære ungene forsøplinga alle disse smågavene fører til.Da ungene var små,hadde vi aldri alle leken framme.De rullerte og plutselig når en "ny" boks med leker kom fram etter et par uker,da var de som nye;) Fulgte sønnen min,da 10 år i en bursdag en gang.Bursdagbarnet ønsket ingen gaver! helt sant,ikke av religiøs grunner eller noe annet.Trodde det ikke var sant,men han ville gjerne ha penger...Han skulle gi de til barn som ikke hadde det så godt som han! Til ettertanke!
Ønsker alle en god,om ikke heeelt shoppingfri advent;))
Wenche

Monica sa...

Heisann og God Advent!

Har skumma gjennom dei fleste kommentarene, og ser dei fleste velger bort pakkekalendere.
Eg e veldig enig med Red hobbit sitt innlegg :-)

Eg har hatt pakkekalender i 20 år no, med eit par unntak. Og kjem nok til å fortsette med det. Har aldri opplevd at det har ødelagt noke av gleden med pakker på julaften. og aldri har ungene vært kravstore heller ;-)
Her får dei alt ifra litt godteri, julepynt til rommene sine, kinobilletter og blad (som dei skulle fått uansett, men no får dei det innpakka) ein julebrus på lørdagen osv. og når eldstejenta flytta på hybel blei det pakkekalender der også. med små gaver i som sokker, peng til katinemat ein dag, fliseklemmer, tyggis osv. treng ikkje være store ting. Med oss e jentene som bor heime no 10 og 13 år. og den spenninga dei har kvar morgen når dei kjem i stua og skal åpne kalendere, e gull verdt. og det sjølv om dei veit at det kan være bare ei pakke tyggis, eller ein liten pynte-engel :-)
Dei to eldste på 18 og 20 år får flaxlodd kalendere no :-)

Men for all del, eg forstår absolutt alle som kommentere her. Eg ville berre legge inn eit godt ord om pakkekalenderen :-)))

Eg sjølv e oppvokst med kjøpekalendere med små figurer i. som man kunne henge på ei snor, eller lage smykker av. noken som husker dei? :-)

Stor advendtsklem fra Monica :-)

Maiken sa...

Las om ei som pakka inn julepynt kvart år. Ungane synes det var like stas kvar gong, sjølv om dei visste kvar det var. Dei fekk lov til å velje kor pynten skulle stå. Intet kjøpepress, mykje kos!

(Er forresten blitt 20 år sjølv, og no er det eg som lagar julekalender til min mor - og ikkje omvendt.) ;-)

Anonym sa...

Hei!

Enhver må gjøre hva som passer best for sin familie! Selv har jeg lagt ned masse arbeid i en stor brodert kalender, så den skal brukes:) I mange år!!!!:)
Legger ikke mye penger i pakkene, og synes det er flott at ungene kan lære seg at de skal være glade selv om pakkene er små. Barna mine er 2 og 6. Jeg synes det er en del av jobben som forelder da... å lære barna å vise glede og takknemlighet. Måtte gå en runde med eldstemann på dag 1, og jeg ser jo at det virker allerede på dag 3. Men nå er jeg generelt skeptisk til materalismen i dagens samfunn, og hvilke verdier og holdninger vi overfører til våre barn. Blir dradd mellom å være litt nøktern til hva barna skal ha av leker og stæsj....til å ikke ville at barna mine skal være "utafor" fordi de ikke har alle de riktige lekene til enhver tid. Og jeg er sjokkert over de som gir barna dyre pakker hver dag i 24 dager. Fordi de skaper sånne forventninger til hva en pakke skal være.

Men det krever en god del planlegging da, å klare å finne på 48 "fornuftige" smågaver. Så sånn sett hadde det vært heeeeerlig med en star wars lego kalender o.l., hehe

Anita sa...

Hei. Her i huset har vi pakkekalender i år. Jeg har tre barn og de får pakke hver tredje dag i ukedagene. I helgene har vi en aktivitet sånn som å bake julekaker, gå på tur... Fungerer fint, barna gleder seg til det blir deres dag og de får små ting til å bruke på skolen, hårstrikk, tyggis, pynt til rommet...

Anita sa...

Hei. Her i huset har vi pakkekalender i år. Jeg har tre barn og de får pakke hver tredje dag i ukedagene. I helgene har vi en aktivitet sånn som å bake julekaker, gå på tur... Fungerer fint, barna gleder seg til det blir deres dag og de får små ting til å bruke på skolen, hårstrikk, tyggis, pynt til rommet...

Anonym sa...

Hei:)
Vi har pakkekalender i år og og det er d som.fungeret best for oss. Sjokolade ønsker jeg ikke de ska få hvet dag- samt at en av de små liker ikke. Jeg har tre- de får hver tredje dag. Da blir d litt ekstra spenning:)))

Anonym sa...

Jeg har laget pakkekalender til mine jenter i alle år. Nå er de henholdsvis 36, 32 og 25 år. Du synes sikkert at dette er vanvidd, men jeg storkoser meg. Jeg starter allerede i januar med å finne ting og bruker hele året på det. Det er som regel ting som er på salg. Men jeg sper på med teposer, en liten pose med nøtter, oppvaskklut, tannkrem, slike småting de trenger i hverdagen. Dette er ikke dyre ting.