mandag, oktober 06, 2008

Miljøtiltak hos hvitstil

DEL 1:
Jeg er klar over at jeg (og min lille familie) ikke er spesielt miljøvennlig. Derfor har jeg nå tenkt at jeg skal ta tak i litt og litt for å bli mere miljøvennlig, og lære Celine opp til å bli det. (tildlig krøkes.......) Jeg kommer ikke til å være ekstrem, men ta tak i hverdagslige ting, som jeg kan gjøre bedre.

                                                                

Bruk mindre strøm er det første jeg tar tak i. Etter hvert som pærer går her i huset, skal jeg kjøpe sparepærer. Etter å ha lest litt på netttet har jeg funnet ut at de varer i flere år, koster 3-4 ganger så mye, men bruker 1/4 av stømmen. (Lysekroner skal få beholde sine pærer- som jeg sa-ikke ekstremt-skal ikke kaste lysekronene)

Så da er sparepærer min første miljøinnsats. Jeg har satt i gang flere tiltak, og kommer tilbake med flere miljøinnlegg.
  Mottoet er bedre å gjøre litt enn ingenting.

Oppdatering:
Har noen sparepæretips? Hvilke er gode, med godt lys. Anbefalinger?

9 comments:

☆Therese sa...

Så bra og jeg er så enig, litt er bedre enn ingenting. Vi prøver litt hjemme hos oss også - har investert i varmepumpe (for flere år siden faktisk). De er jo ikke spesielt pene å se på, men du verden så behaglig å ha :)
Vi sorterer søppel så det gviner også - ha ha
De lyspærene har jeg ikke prøvd ennå - litt skeptisk, blir det ok lys av dem? Jeg mener ikke sånn hvitt, nesten blått lys.....

Ha en fin dag/kveld.

hvitstil.com/Christine sa...

Heia Therese.

Mamma mener det finnes forskjellige typer. Både Gult og Blå/hvitt. Jeg skal undersøke litt. Kanskje noen vet eller har sparepære tips???

Christine

Therese sa...

Flotte tiltak, det står på trappene her også. Samt å bli litt flinkere til å skru av lys i rom vi ikke er i, samt mindre lysbruk på dagtid og mer stearinlys på kveld. Så du programmet om miljøtiltak på Oprah for en liten stund siden? Men blandt annet Julia Roberts og Sandra Bulloc som viste sine tiltak for kloden? Det var et inspirerende program, og den dagen jeg har hus med hage skal definitivt en kompost på plass i hagen. Foreldrene mine har hatt det så lenge jeg kan huske. Deres er nok ikke like fancy som Julia Roberts sin,men den gjør da samme nytten ;)

hvitstil.com/Christine sa...

PS: husk at sparepærer må resirkuleres

Solveig sa...

Hei:)
Så flott tiltak! Jeg har også nesten kun sparepærer å er fornøyd med det:)
De er litt treger med å komme skikkelig på,men lyser supert! Synes IKEA sine er like gode som alle andre. Hva med kildesortering? Og glass og metall sortering? Det gjør jeg, et lite men fint tiltak:) Har fine hvite dunker til hver og en!

Lykke til:)

Rådyrveien sa...

Bra tiltak og - som du sier - bedre med litt enn ingenting.
Vi har ikke vært så flinke til å skifte til sparepærer ennå, men det kommer nok.
Kildesortering av søppel har vi holdt på med siden begynnelsen av 90-tallet da kommunen satte det igang her. Fikk tildelt egen bøtte for våtorganisk og avisstativ til papirsøppel. Ellers sorterer vi også farget glass, klart glass, plastemballasje, mentallemballasje og tekstiler som vi leverer selv på et returpunkt i nærmiljøet. Helt grei ordning som "går av seg selv" bare man blir vant til det. ;)
Vi skal også avskaffe peisen (som vi ikke kan bruke likevel) og installere ny peisovn (allerede innkjøpt) i stedet.
Også er det jo veldig trivelig med stearinlys om kvelden da - selvfølgelig! :))
God mandagskveld!

Hilde

Emmeline sa...

Så imponerende. Min mor og far skiftet til sparepærer for noen år siden...og plutselig var vi alle helt lysegrønn i fjeset hver gang vi kom inn til dem.... Det var et sånt merkelig lys i de sparepærene.

Det minner meg om en kollega av meg, som var på sammenbruddets rand for mange år siden. Jeg tok en tur innom for å se om jeg kunne hjelpe på noen måte; da viste det seg at han hadde skiftet alle sine vanlige lyspærer ut med fargede lyspærer. De fleste var blå, noen var røde og noen var grønne. Han følte at han klarte å tenke mye KLARERE i dette lyset...Med gardinenen trekt igjen... Jeg kan love deg at det var litt av en utavdegsjøl opplevelse. Jeg har sjelden tenkt på hvor gal man kan bli av blått lys, med et ispett av rødt eller grønt...Men man blir gal VELDIG FORT. Jeg gikk omtrent i sjokk da jeg kom tilbake i vanlig dagslys, hehehe!

Kollegaen ble frisk tilslutt, og byttet ut de fargete lyspærene med 42 små lampetter. I EN STUE...
(-med andre ord ble han nok ikke HELT frisk, men men) Lykke til med spareprosjektet. Disse lyspærene i en lysekrone hadde virkelig gjort susen. Snakk om Shabby romantikk...

Klaffen sa...

Hurra for deg. Så bra! Vi har vel alle noe å lære her. Spes vi med unger da! Sparepærer er topp, men ikke i lysekrona. He he, enig! Og det med bleier... min er skoleunge da - men jeg har ei søster. Det er MYE å spare miljøet for og hvis kvaliteten er bra i tillegg er dette full score! ha en fin fin kveld

Demeter sa...

Jeg synes du gjør en god innsats jeg. Du kjøper jo en del ting på loppis og det er jo miljøvennlig, å bruke ting andre ikke vil ha lenger istedetfor å kjøpe helt nytt.

"Alle monner drar, sa musa og pissa i havet"
Så sant! ;)
Og ingen kan gjøre alt men alle kan gjøre litt.