onsdag, november 02, 2011

Det ble rett og slett for mye!

Julekalender er kos! Jeg synes det var kos å lage kalender til Celine og husbonden og jeg synes det er kos å få kalender hos Mor i Nord.

For Celine sin del ble det litt mye i fjor. Hun fikk pakke kalender av meg, hun hjalp meg å åpne pakkene på min kalender i tillegg hadde hun en sjokoladekalender og en legokalender som hun hadde fått av familien. I begynnelsen var det superstas, men etterhvert ble det bare mas for henne. Når julen kom var ikke pakkene under treet så spennende fordi hun hadde åpnet en haug med kalenderpakker.
Celine synes det er superstas med godis, derfor holder vi oss til en kalender i år. En av den vanlige enkle sorten med sjokoladebiter. Pakker får komme når hun blir litt større.

Hva synes dere om kalendere og barn? Kommer jeg til å angre på at hun ikke får pakkekalender?

Christine

PS: Mor i Nord- jeg kan gjerne få pakkekalender som vanlig, (ingen fare for at jeg blir pakkelei til jul)må bare gjemme den for prinsessen min ;)

38 comments:

Bless by Tone sa...

Jeg er enig med deg - jeg hadde også pakkekalender i fjor - mine jenter er 6 år i år. De ønsker selv en kjøpt kalender - de liker de med pet shop eller lignende i. Billigere blir det også. Pakkekalenderen i år blir en oppleveseskalender, hvor jeg også fokuserer på å være snille med andre, ikke bare få få få- vi skal lage julekort, sende noen av deres gamle leker til fattige barn, bake sammen osv - dette ble langt......

Husmusa sa...

Jeg er enig i at pakker hver dag kanskje tar bort litt av spenningen med julaften, pluss at det begrenser seg hvor mye penger man kan legge i de 24 gavene også. Og da blir det kanskje fort småting som egentlig er unødvendig? Jeg har stor tro på aktivitetskalender. Ulike hyggelige familieaktiviteter (av varierende omfattelsesgrad) som barna kan ha glede av.
Det kan være lage pepperkakehus, bake ulike sorter julekaker, lage julekort, lage julepynt, gå julebukk, pynte rommet til jul, spise grøt og kanskje sette en grøt-tallerken ut til nissen(?), gå på skattejakt, synge julesanger, handle julegave til en spesiell person, juleverksted, eller andre ikke-juletilknyttede aktiviteter som eks gå på bassenget, jentekveld med pysj snop og film, dra på besøk. Bruker man fantasien så er det masse å finne på, men det må jo være noe som du vet faller i smak hos ditt barn, selvsagt :)

Glafo sa...

For en heldig jente §:o)

Frøken Sofie sa...

Jeg tenker akkurat det samme som deg. Vår lille jente, som er født i mars 2008, fikk både pakkekalender, sjokoladekalender og mummikalender i fjor, og det ble bare stress. I år blir det en vanlig sjokoladekalender, tror jeg. Jeg orker ikke løper rundt og kjøpe masse billige småting og leker som er morsomme i presis tre minutter, og så bare lager rot etterpå. Kanskje jeg finner på noe på søndagene (i advent), får se :)

Gratulerer med den lille, forresten! Jeg leser bloggen din, men kommenterer sjelden. :)

Hilsen Gro Sofie

Nina sa...

Haha, måtte le litt av den siste kommentaren om din pakke kalender...jeg skal straks informere min mamma om at det er noe jeg veeeeelig godt kunne tenke meg også...jeg er jo bare 42;)

Så til spørsmålet ditt...jeg syns det var en lur avgjørelse....jeg har nå store barn, 17 og 18 som er veeeeldig klar for at kalenderopplegget fortsetter(jeg prøver meg hvert år med at"nå trenger dere vel ikke kalender, siden dere er blitt så store", men de elsker det så jeg får vri hodet mitt i år også ;) tar gjerne imot tips til gaver ;))men da de var små ble det pakkesirkuset alt for masse.
Må jeg samtidig gratulere så masse med tilskudd i familien, for ei nydelig prinsesse.

Lun høsthilsen fra Nina i Oslo :)

Hverdagsgleder sa...

Koselig med kalender da :-) Hos oss har barna alltid fått hver sin kalendergave hver dag, som jeg har pakket inn. Ved siden av har de fått en sjokoladekalender.Og de har alltid likt det :-) Største jenta er snart 16 nå og vil fortsatt ha pakkekalender, likeså de tre andre :-) Det er jo bare en gang i året og veldig stas; en flott tradisjon, syns jeg. Men pakkene i kalenderen bør ikke være dyre, bare slike små ting som strikk, spenner, sokker..Og en pakke strikk eller spenner kan deles opp til flere dager..
Ha en fin helg :-)

Anonym sa...

HVORFOR skal du angre paa det???
Jeg syns det hores sundt ut jeg at det ble for mye for henne og at dere SAA det og at dere derfor mener det er best aa gjoere det litt anneledes i aar!!!
Eldsteman har faatt pakke kalender fra han var ca 4 og etter at vesla ble ca 2 aar har de delt - annenhver dag har de faatt sin gave. Jeg syns rett og slett det er vanskelig aa finne paa saa mange gaver, som skal vaere smaa og alikevel vaere verdt noe og i tilegg ikke koste noe saerlig - de skal jo tross alt ha til Jul ogsaa.
Jo et aar tok vi aa gav playmobil krybben i kalender gave - det var noe de gjorde i en barnehage jeg jobbet i - og den 24 kom jesusbarnet...
I fjor tok jeg aa snakket med ungene og sa at i stedet for mange smaa fikk de faerre, men noen litt storre gaver og eldstemann sa at han heller ville ha 1 "stor" gave i stedet for 12 smaa...
En annen idee som vi gjorde paa avdelingen for de store i samme barnehage, hver dag var det et av barna som hadde med en gave ubrukt/ pent brukt i kalender gave og disse gavene reiste vi med ned til universitets plassen og gav de til frelsesarmeen - JEG tror at det gaar ann aa gjoere hva man vil ut av pakke kalenderen - og det skal jo hete i julen at det viktigste er aa gi! MEN det betyr jo ikke at ens eget barn MAA faa 24 pakker FOER julaften;-)

Anonym sa...

Sjokoladekalender er topp! Tror at vi som voksne og foreldre glemmer at vi kommer til denne verden og det eneste vi trenger er mat, omsorg og kjærlighet, vi trenger ikke ting for å ha det bra. At vi velger å definere at barna "trenger" eller "vil ha" pakkekalender er for vår del, for at vi skal se gleden i barnas øyne når de åpner en pakke og finner hårstrikk, kliper, viskelær mm.
Tror neppe Celine (eller andre barn) kommer til å klage på at de ikke fikk 24 småpakker + havet av pakker som uten tvil kommer på julaften når de blir eldre.

-Fagernesrampen-

ceciliegrut sa...

Tror det er noe i det der ja.. Da jenta mi var 5 sa hun selv ifra at hun ville ha sjokoladekalender slik som storesøskenene fikk.

Marte sa...

Hei.

Helt enig i at det blir alt for mye gaver! Både i kalendere og på sleve julaften er det overveldende for barna, så i år har jeg droppet gavekalender og kjøpt en pakke med Sing-sang julesanger. Det er 24 sanger og noen aktivitetskort (bake pepperkaker, lage julepynt osv...) Her i huset er vi glad i å synge, så tror det vil slå an. En av dagene blir det billetter til en juleforestilling. Gleder meg veldig til adventstiden :)

BergenButler.no sa...

Som alle andre er jeg også enig med din avgjørelse - Less is more - og treet og pakkene blir desto bedre når man må glede seg til det leeeenge:)

Elise sa...

Hva med en aktivitetskalender? ''Idag skal det bakes...'' , dra til bibloteket og leie ei bok, lage julegaver osv..?

Camilla- casual living sa...

Skjønner hva du mener... kan fort blir for mye. Jeg HATER småting som bare ender opp som rot, men samtidlig så er det jo så koselig med kalender.
Jeg har fulgt med siden i sommer, og kjøpt småting, jeg vet at ikke blir glemt etter 5min- og som har vært på tilbud til 10-30kr (utrolig hvordan kupp man kan gjøre innimellom).
Jeg tror jeg har ca 10 gaver nå, og planen er at resten skal være litt godis og en god del gjøre-sammen-gaver som:
gi noe til andre,
putti plutti pott tur (ikke billig, men vi skal jo på det uansett, så da kan de jo like gjerne være en av kalenderlukene), bake pepperkaker,
bake pepperkakehus,
skogstur,
kakaopose og litt marshmellows,
juleverksted osv


Planen min er at jentene skal de på kalenderen som en opplevelse og kos, og ikke bare en mnd DE FÅR MASSE,men en mnd vi gjør ting sammen, og gir til andre.

Anonym sa...

Julen handler ikke om dyre presanger, den handler om hva vi kan gjøre for andre.... Jeg har aldri laget pakkekalender. De 3 guttene mine har fått 2 sjokoladebiter (innpakket) hver, og hengt på felles kalender.Det er både dyrt og usunt å få pakker i 24 dager, for så å få en haug med pakker på julaften. Det er vi foreldre som former barna våre, og hvordan vil vi at de skal være??

tina sa...

Tror ikke så små barn har godt av å nærmest få slengt gaver etter seg. Vi har en stygg FÅ FÅ FÅ FÅ kultur og den blir ikke bedre av at barn prakkes på med ting de ikke en gang trenger. Aktivitetskalender høres ut som en fantastisk ide! Da blir det den gode stemningen rundt jul som det gledes til og ikke alt dilldallet.

Anonym sa...

jEG ER HELT ENIG MYE BLIR FOR MYE. HAR TO BARN , DE FPA PAKKE ANNENHVER DAG.PRØVER Å VÆRE LITT KREATIV, IKKE ALLTID PAKKE, MEN LAPP HVOR DET STPR KINO , BAKING ELLER EN HYGGELIG TING VI SKAL GJØRE SAMMEN. VI HAR OG EN DAG HVOR VI KJØPER LITT SMÅGAVER OG LEVERER TIL SHALAMS JULEFEIRING OG EN BYTUR HVOR VI LEGGER PENGER I FRELSESARMEENS JULEGRYTE. PÅ DENNE MÅTE BLIR DET IKKE BARE Å FÅ, MEN OGSÅ Å GI....

Anonym sa...

Veldig fornuftig:-)

Hilsen Helt Enig

Anonym sa...

Dette er det mest fornuftige innlegget du hat hatt på lenge Christine!Honnør!Enig med alle de anonyme her!Så rart at vi "må"være anonyme når det egentlig er ren skjær fornuft.Tror mange ganger så får en kravstore og sure unger som takk for at vi "orger"så mye,tror ungene egentlig vil ha minst mulig ståk og om det er en enkel sjokolade kalender så gjør det lykke,det også!Ønsker deg lykke til med dine to små!Verdens tøffeste oppgave å guide og lede barna sine,ja en livslang jobb!mvh Wenche

Cornelia sa...

Jeg synes en sjokoladekalender holder, barna synes jo det er superstas! :) Jeg mener at ting begynner å ta litt av, barna skjemmes bort av materielle ting. Julen skal forbindes med familie, aking, pynting av juletre, en julefilm mens man ligger sammen barna under teppet på sofaen, hygge, kos, god stemning osv - og ikke fokuset på det materielle. Jobber som pedleder i bhg, og har de siste årene sett at det har blitt en slags konkurranse om hvem som får størst og mest i kalenderene.Dette skaper dessverre et stort press hos foreldrene.

Elisabeth Helland sa...

vi har pakkekalender til våre 3, MEN, vi har ikke bare gaver inni, -vi har også aktiviteter og vanlig hverdagslige ting som er laget på en lapp og pakket inn. Julekrybbens figurer er også pakket inn og skal settes inn i krybben sin som på "merkverdig" vis alltid er tom når den skal settes ut....hmmm... De får penger i kalenderen, men det står også på en lapp om at de skal gies til noen som trenger de mer enn oss, og synes det er SUPERSTAS å putte de på julegryta. Ellers har vi pepperkakehuspynt til da vi skal pynte pepperkake, juletrepynt til når vi skal pynte juletreet, kakemannformer til når vi skal bake kakemenn, etc etc....og noen gave-gaver også inni mellom.... lørdager er forbeholdt lørdagsgodisen og søndager får de på omgang en gravlykt, og da tenner vi lys på graven til bestefar og den som fikk lykten tenner adventstaken her hjemme også.....

lykke til!!

Vibeke / Mammas Hus sa...

I år, som i fjor, kjøper vi Playmobilkalender, som jeg åpner og pakker på nytt til den broderte kalenderen. ;) På lørdagene legger jeg ved litt snop i tillegg. Holder i massevis.

Till 11-åringen tror jeg det blir pengekalender i år. 5 kr dagen og 50 kr på julaften kanskje...? Rett og slett fordi 11-åringer ikke synes annet småtteri er så kult. ;P

Ida sa...

Du som mamma, vet uansett best for ditt barn mener nå jeg. Uansett hva valget faller på er det mange og gode løsninger som alle tipsene viser. Selv var jeg enslig mor og valgte å ha en pakke kalender til hele familien. Sønnen min, meg og undulaten vår. Det var spennende å åpne for da så vi jo hvem gaven var til denne gang. :-) Og det var aldri noen skuffelse for at ikke alt var til ham. Uansett... Lykke til, og KOS dere! DET er det viktigste:-)

Anonym sa...

tenk på alle barn som ikke får disse gavene hver dag i hele desember pga dårlig økonomi hos foreldre, lever de over uten mon tro? Det er sløsing og overflod i mange hjem, barna har ikke godt av dette, bruk sunt vett foreldre, man kjøper ikke barna sine med gaver.....

Juli sa...

Det er det mest fornuftige jeg har lest på lenge. Det er julaften som er pakkedagen, basta!

Åshild sa...

Jeg har akkurat skrevet om dette på www.gardsjul.blogspot.com, og anbefalt at man begrenser seg så ikke julegavegleden er "brukt" opp. I familier med flere søsken så kan de godt dele/åpne hver siden dager. La ungene bli deltakere i juleforberedelsene gjennom en aktivitetskalender er en god ide.

Ina sa...

Jeg syns det er SÅ dumt med pakkekalendertrendene. Jeg delte selv pakkekaleder med mine to brødre, vi fikk hver 3. dag, og da hadde mamma pakket inn typ 3 seigmenn o.l. Venninner av meg fikk vanter, dyr sminke osv til rundt 100-200 kr dagen, og jeg var IKKE sjalu!! Og jeg er utrolig glad for at jeg ikke fikk større ting enn 3 seigmenn hver 3. dag!
Selv kommer jeg til å pakke inn 10 kronestykker hver dag til prinsessa på 2. Da kan hun putte de i sparegrisen sin, det syns hun er stas!
Da får hun ikke unødvendige ting, og jeg blakker meg ikke før julaften har kommet. Det kommer jeg til å fortsette med når hun blir større også!
Et annet tips fant jeg i en annen blogg her i stad. Pakke inn et og et sangkort i Sing sang sin juleverson. Også et godt tips til prinsessa i huset som elsker sangkortene sine :)
Gavestas skal det være på julaften, ikke i 23 dager før! Tenk for en dårlig uvane man gir barna sine, og så bortskjemte de blir!!

Ina

Anonym sa...

Har en gutt på fire som aldri har fått pakkekalender og kommer heller ikke til å få det før han evt. spørr etter det selv og i såfall vil jeg kombinere pakker og aktiviteter. I fjor var vel første året han var stor nok til å skjønne litt av dette med kalender og da fikk han "Jul i Svingen" som vi åpnet samtidig som det ble gjort på TV, før vi så dagens episode sammen. Han fikk seg også en flott kalender som vi kan ta frem år etter år, som besto av 24 små bøker. Vi hadde oss en liten kosestund hver dag når vi las dagens bok. Det handler jo ikke om at jeg ikke har råd eller orker å ordne pakkekalender, men jeg synst det blir rart å lage dette til veldig små barn som ikkje skjønner stort av det. Han får vel også mer en nok av ting og tang til vanlig, så jeg vil gjerne at advent skal handle om noe annet enn å motta pakker. Håper han vil huske tilbake til våre kosestunder og at det med årene blir stas å ta frem den "gammle" bokkalenderen.

Marthe sa...

Jeg har tenkt litt på dette med kalenderpakker i det siste. Stresset litt med det. "Nå må jeg snart få kjøpt disse småtingene!" osv osv. Men vet du hva? Når jeg leser dette innlegget, så høres det veldig fornuftig ut, det du skriver! Jeg dropper det, jeg òg! Åh, så deilig:) Sjokoladekalender it is!

Anonym sa...

Bra reflektert av Christine!
De to eldste hos oss (16 og 17 år)får i år små kort/lapper med dagens låt og ord for dagen. Jeg har plukket ut masse variert julemusikk i alle sjangre, og tror de vil synes det er både morsomt og stemningsfullt og sette seg ned ved PC'en for å høre... Dessuten får de altså et lite ord for dagen, som kan være alt fra små gullkorn, dikt, bibelvers, pep-talk før prøver osv... Den yngste (10 år) får adventsstund hvor vi leser litt hver dag fra en fortelling. Ser ikke bort fra at det også blir sjokoladekalender på alle tre:-)

Anonym sa...

virker som folk tror at de er snillere og bedre foreldre ved gi ungene masse materialistisk.. men tror heller ungene blir bortskjemte og "slemmere" man skal være snill men ikke for snill... tenk på alle som lider både dyr og barn... bedre gi litt penger til veledighet og gi sine egne unger nok men ikke for mye... snilleste unger er de som får lite materialistiske ting.. men heller en snill og god far og mor som er flink ta de med på opplevelser og lærer de om empati... ved gi til andre og...

Anonym sa...

Takk for fornuftig innlegg! Har vridd hjernen min i ukesvis og grudd meg til pakkekalenderkjøp. men nå er saken klar:-). Enkelt er greiest.

Klem J

Ina sa...

Jeg er helt enig med deg, det samme skjedde med gutta her i huset, på 2 og 4 år. De var møkklei etter 8 pakker, og det blei heller ikke til at gavene de fikk blei mye brukt. Så i år blir det en kalender med en godteri-ting i til de hver, og jeg VET de kommer til å elske den! :) God helg!

A Super Belle sa...

Jeg blir helt sjokkert jeg-over at noen får så mange kalendere! Holder det ikke med en enkel sjokoladekalender?!?
Jeg har alltid fått sjokoladekalender selv, og mamma var kjempeflink til å lage et hyggelig rituale rundt dette hver morgen. Vi fikk aldri pakkekalender, og ikke savnet vi det heller. Det er for mye fokus på materielle ting, og spesielt oppunder jul, og det er trist at mange fokuserer så på dette i en pakkekalender, så jeg tror det er fornuftig å holde seg bare til en kalender, og ikke tror jeg Celine kommer til å savne en pakkekalender heller.

Anonym sa...

Vi hadde samme opplevelse som dere at det ble bare mas og at julegavene ikke ble så stas. Det ble bare for mye, både for barna og meg. Vi kuttet derfor ut pakkekalenderen for noen år siden, og har ikke angret et sekund. De to guttene våre ville heller ha Lego eller Playmobil-kalender. Det fungerer kjempefint. Og ungene er kjempefornøyd!

Noen dager fester jeg likevel en overraskelse til pakkekalenderen, men da er det mer opplevelser: gotteri på lørdag, pepperkakedeig, billetter til kino (Blåfjell), at vi skal på nisse-gårdshelg, eller annet koselig som vi uansett gjør i adventstiden. Syns vi på en fin måte har klart å flytte fokuset fra ting til adventskos :-)

Lykke til!

Fru Andersen sa...

Hihi, ja blir lett for mye. Og jammen synes jeg det er mye selv også, som skal kjøpe og pakke inn alle disse gavene i pakkekalenderne. Jeg lager til de tre eldste, 72 pakker...puh...og snart må vel minstmann få også! Angrer på at jeg ikke begynte en helt annen julekalender tradisjon, feks. noe stas å gjøre hver søndag i advendt eller bare lese litt i en julebok hver kveld i desember eller noe;-)

Fin kveld til deg og dine!

Kristin sa...

Jeg er helt enig med deg! Ungene våre(3 stk) får pakke opp en pakke hver 3. dag, som inneholder en figur til julekrybba. De synes det er superspennede å se om det er sau eller gris eller en gjeter:) Selvfølgelig kommer jesusbarnet på julaften, det vet de, men like spennende er det! I tillegg har vi aktivitetskalender med diverse førjulsaktiviteter. Veldig koselig! Jeg orker ikke alle små unyttige ting som ligger overalt, og det blir dyrt når man skal handle til tre stykker. Og noe av glansen med julaften forsvinner når de er "nedlesset" av gaver før selve dagen! Uff dette ble langt, men jeg synes det er et viktig tema! Lykke til:)

Anonym sa...

Hei!
Bra innlegg, snuppa vår er 3 år, hun har hatt aktivitetskalender i to år. Skjønte ikke så mye i starten, men i fjor var det moro.
Vi veksler mellom bakst, kino på julefilm, eller bare det å bygge hytte i stua , gå en tur tilbestemor med nybakte muffins, sende julekort til fadderbarn(plan) , lage fruktpinnsvin, julekkort osvosv. Tenker det er vel slik bruk å kast samfunnet har blitt, men ærlig talt , 3 kalendere ??Er greit sjokoladekalendere sikkert er lettvint osv, men vi er faktisk forbi amerikanerne i fedme utvikling, å en sjokolade hver dag i en mnd, det gjør ikke mye godt for barna, er vi snille da ??

Kathrine 'Glimt' sa...

Jeg hadde et snev av dårlig samvittighet for at Vincent 'bare' får sjokoladekalender... men han syns jo det er helt topp!! Har ristet av meg den samvittighetsgreia og tenker at sånn er det her hos oss så får andre gjøre som de selv vil. ;)
(Så i år tar vi heller de pengene en sånn gavekalender hadde kostet og gir de til noen andre som trenger det!)