lørdag, mars 23, 2013

Helt perfekte hveteboller! (i all beskjedenhet)

For litt siden fant jeg en artikkel om hvordan man skulle lykkes med gjærdeig- jeg fulgte rådene og jeg lykkes nå med gjærdeig. Desverre finner jeg ikke tilbake til artikkelen-ellers skulle jeg lagt hel greia ut her.


Jeg har i allefall ALDRI laget så gode boller noen gang. Ei heller så usunne, men jeg trenger ikke spise alle. Isabella ELSKER boller, så de går ned på høykant.

Mine boller:
1,5 kg hvetemel
300 g tinesmør
1 liter melk
2 pk gjær
1/2 boks melis
litt kardemomme
rosiner.
Slik gjør du:
Ha mel i en eltemaskin. Smelt smør i mikro og varm melken til 37 grader. Ha smøret sammen med melken. Hell litt av denne blandingen over gjæren før du har melisen sammen med melk og smør. Hell begge væskene sammen med melet og elt i 20 minutter på halv guffe. (VIKTIG å elte så lenge) På slutten av eltingen har jeg i uanstendig mye rosiner.

Ha et fuktet håndkle over deigen og la det heve over dobbel størrelse.

Ha deigen utover bakebordet. (jeg har fått tips om tupperware bakematte og den eeeeeelsker jeg) Del deigen i emner og trill boller. IKKE jobb masse med deigen- kna den minst mulig. La bollene heve under fuktede bakehanduker i ca 30 minutter. I min ovn steker jeg i midten 10 minutter på 200 grader.

Av det blir det perfekte boller. Hvis kostholdet ditt ikke tillater mengder med boller- gi de bort i en fart- de er falig gode. Husk- det er påske så man skal unne seg litt godt.Christine


13 comments:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
mali-mo sa...

Deilig!!!
Mitt beste bolletips er å vente med å ha i smøret. Istedenfor å smelte det, ha i romtemperert smør i små biter etter at deigen er nesten ferdig eltet og elt videre til det er eltet inn. Prøv!

Ikke vært så flink her denne uken, men likevel er jeg på minus fire. Yey! God påske!

camilla sa...

Dette minner veldig om "verdens beste boller" fra detsoteliv.no

Anonym sa...

Et lite tips bare; en pakke gjær er nok. Lager man dobbel gjærdeig trenger ikke gjærmengden dobles. Lager rundstykkene dine ofte med en pakke gjær og de blir supergode :) Takk for inspirasjon i forhold til livsstilsendring - du har vært fantastisk flink :)

hvitstil.com/Christine sa...

Yes. Blandet med manuelas elting på 20 minutter! Helt super!!!

hvitstil.com/Christine sa...

Takk. Skal prøve :)

Jatte sa...

Ai ai, de SÅ ihvertfall gode ut :D Jeg er jo på ganske streng "diett" for å nå sommerkroppen, men spørs om det ikke blir litt baking på påskaften ;)

Kos deg masse i påsken,
Klemmer fra Jatte♥

salige lavendel sa...

De ser gode ut! Kan jammen hende jeg vil bake bollene dine litt senere i dag. Bruker du fersk gjær eller tørr gjær?

hvitstil.com/Christine sa...

Fersk gjær. Jeg er så dårlig med tørrgjær. Det får jeg ikke så bra til....

camilla sa...

Perfekt. Bollene dine så nydelig ut =)

Caroline sa...

Er du sikker på at du ikke har skrevet feil veskemengde i forhold til mel? Jeg står og baker nå. 1 liter melk med smøret og 1,5 kg mel, blir ikke fast deig. Mer en røre.
What to do? Tilsette mere mel?

hvitstil.com/Christine sa...

Nei, det kan være forskjell på melet og hvor tørt det er, men jeg har ikke skrevet feil. Ha litt til mel i, men ikke mye. Det blir bedre når deigen er eltet i 20 min. Regner med de er ferdige- hvordan gikk det?

hvitstil.com/Christine sa...