tirsdag, mai 28, 2013

Opplevd dette?

Jeg må si jeg ble overrasket da barnehagen tok kontakt med meg søndag kveld og sa de trodde Celine var brukt i en annonse for en barnebutikk i Drammen, jeg sjekket opp linken og ganske riktig lå det bilde av Celine i vårt hjem med en dukkeseng. Jeg skrev i kommentarfeltet at jeg følte at dette inne var riktig og at butikkeieren måtte ta kontakt med meg. Jeg hørte ingenting, men etter en stund ble annonsen slettet. Jeg bestemte meg for å gi butikkeieren gårdagen på å ta kontakt med meg før jeg tik dette videre. Jeg tok skjermbilde som jeg legger ved her. Hva gjør man? Det skal sies at jeg ofte finner andre blogger som bruker mine interiørbilder, men det bryr jeg meg ikke med lengre, men bilder av mine barn i annonser? Jeg synes det er drøyt. Eller må jeg ta høyde for sånt?

58 comments:

mywoolyadventure sa...

Det der er IKKE greit! Er noe annet når folk bruker interiørbilder, men når det kommer til barna er det en selvfølge at man ikke bare skal bruke dem uten å spørre om tillatelse først. Jeg vannmerker alle bildene av vesla mi, fordi jeg vet det er så mange frekke folk der ute som kan bruke dem som sitt eget.

Anonym sa...

Ikke bry dæ. Ikke bruk energi på det.

Gøril

Anonym sa...

Vær stolt og ikke la deg tappes av energi pga dette. Vi bør ikke la andre forstyrre vår sjelero. La det seile forbi i det stille... Blir det mye av det så ... se tia ann.

Narvik

Anonym sa...

Syns det var veldig frekt!

Randi

Bless by Tone sa...

Helt uakseptabelt, det skal du ikke godta!

ღ Inger ღ sa...

Det er vel ikke lov å legge ut bilde av andre uten tillatelse? Det er ikke akseptabelt og man må IKKE ta høyde for sånt selv om man blogger..

Anonym sa...

Det bildet så jeg og tenkte hun ligna veldig på Celine. Utrolig uprofesjonelt av innehaveren av butikken men hva får man gjort?

Cathrines Kreative Hjørne sa...

Hei!
Jeg fant et av mine bilder i en privat finn-annonse, med vannmerke og det hele! Jeg skrev en krass e-post, og opplyste om copyright rettighetene, og konsekvensene av å ikke respektere dem (anmeldelse, erstatning). Bildet ble slettet fra annonsen øyeblikkelig, og jeg fikk en beklagelse!

Nei, jeg tror ikke man bare skal goda noe slikt, og særlig ikke når et bilde er brukt i en kommersiell annonse! De burde vite bedre! Trusler om erstatning er kanskje det som er mest effektivt! Så stå på!

Klem Cathrine :-)

Anna GL (Ekte heimelaga) sa...

Man skal så absolutt ikke ta høyde for slikt! Jeg syns faktisk det er viktig at du tar slikt videre. Du er jo en ganske profilert blogger og det er viktig å ta et standpunkt når slikt skjer. Private bilder av barna skal så absolutt ikke brukes i annonseøyemed!

Caroline sa...

Du har bevis på at de har brukt bilde av barnet ditt uten tillatelse. Det er det store. At de har kopiert bildet, er selvfølgelig ikke lov i seg selv, men å bruke bilder av konkrete barn uten tillatelse fra foreldrene er straffbart i Norge. Spesielt ettersom det er brukt til reklame. Først og fremst ville jeg skrevet et brev til dem hvor du forteller at det nå er rett og rimelig at dere blir enig om betaling for reklamen. Datteren til min venninde, er jevnlig med på bildereklamer for klær. Hun mottar i tillegg til mye gratis produkter, mellom 3000-10000 per reklamebilde hun er med på. Kjenner du noen som er jurist og de vil se på brevet ditt før du sender det, er jo det en stor hjelp. Og da kan du skrive at du har en advokat som har sett brevet, og som du vil involvere hvis de ikke samarbeider med deg. Det er energien jeg ville lagt i det. Du ville jo heller ikke gjort en jobb, og godtatt å ikke få betalt for den?

Mitt og vårt hjem sa...

Eg synes ikkje det er greit!Eg hadde faktisk gått videre med dette,ikkje gi deg.
Veldig fin blogg du har forresten:)
Fin tirsdag til deg:)
Hilsen fra Siv Mette

Anonym sa...

Ikke greit i det hele tatt! Sjekk prisen for pressebilder, og fakturer butikken- forlang også en skriftlig beklagelse, med garanti om ikke å bruke bildet igjen. Imøtekommer de ikke dette - anmeld!

-Mette-

Anonym sa...

Jeg så de hadde reklamert med ditt bilde for en stund siden, men jeg trodde selvfølgelig at de hadde spurt om lov. Hadde jeg vist at du ikke hadde gitt de lov så hadde jeg gitt deg beskjed.
Jeg hadde IKKE syntes det var greit at de brukte mitt bilde av mitt barn uten lov.

mo9ca sa...

Helt uakseptabelt!!

Unknown sa...

Enda en god grunn til å ikke legge ut bilder av barna. De kan jo ikke spørres om det er greit...

Nei, det er absolutt ikke greit å bruke bilder uten tillatelse. Hvor mye energi du skal bruke på det må du bestemme selv.

Lykke til!

Caroline sa...

Glemte å legge til at en bestemmelse du bør se på, er Åndsverkloven (lov 12.mai 1961 nr. 2) paragraf 45c. Den beskytter barn mot gjengivelse av fotografier.

Anonym sa...

Overhode ikke greit. Noen må si i fra, og det er deg det gjelder denne gangen. En butikk bør vite dette, når de lager reklame for sine produkter. En måte å beskytte våre barna på, er å si i fra.

karin

Anonym sa...

Nå ga jo du DE reklame da. Var vel det de ønsket seg tenker jeg, og du gikk fem på...?? ;) :P

Anonym sa...

Legg på vannmerke midt på bilder med barna på. Da blir det mer stress å kopiere de.

Mn det er ikke greit det som ble gjort nei - de må spørre først.

Ville anmeldt de faktisk.

Idun // Breidablikk sa...

Nei dette er ikke greit..
Ikke bare er det ikke greit, men det er faktisk ulovlig.

Så ja, jeg synes du skal, i alle fall vurdere, anmeldelse. De som butikk burde vite bedre.

Lykke til!

Susann Natalie sa...

Nei dette er virkelig ikke greit. Jeg hadde ikke tvilt en gang,her er det bare å anmelde de ;)

Nina sa...

Spørs hvor de tok det fra? Om det er fra facebook eller instagram, så har du allerede samtykket til at det er ok. Men syntes allikevel ikke det er greit.

Ann Helen. sa...

Jeg ville brukt copyright på alle bilder av barn. Men folk kan jo ta skjermbilder og redigere osv nå, så det er kanskje ingen vits lengre det heller. Hadde dette skjedd meg, så hadde jeg anmeldt tvert.

Anonym sa...

Kjære alle sammen og Christine. Jeg beklager virkelig det som har skjedd. Jeg søkte på Smallstuff dukkeseng på Google og fikk opp mange reklamebilder av sengen og kopierte i god tro at dette var ett reklamebilde. Jeg har ikke vært på noen privat side, blogg eller instegram å hentet bilde.Jeg beklager igjen på det sterkeste og om du tar kontakt med meg Christine kan jeg forklare hvordan jeg fant bilde så du forhåpentligvis får det fjernet så ikke flere bruker det. MVH Wenche på Bitteliten AS

Anonym sa...

Har Googlet Smallstuff dukkeseng nå og ditt bilde ligger som ett av de første man ser. HELT offentlig. Håper du får det fjernet !!

Anonym sa...

Smallstuff as /Wenche: Hadde du fulgt linken som følger VED bildet, dvs rett og slett bare trykket på det, hadde du kommet inn på hvitstil.com sin side og dermed kunne du sett at dette ikke er et reklamebilde.

Uansett, reklame eller ei, man har ikke lov til å bruke bilder fra nett ukritisk, hvis det hadde vært et reklamebilde fra noen andre hadde du alikevel ha måttet spurt om å få bruke.

Anonym sa...

Beklager, min kommentar over her: jeg mente, til Bitteliten AS / Wenche:

Anonym sa...

Bittenliten AS /Wenche : forøvrig kan det vel også nevnes at bildet VAR vanmerket nederst med www.hvitstil.com.. overså du dette plent?

Anonym sa...

Beklager masse masse men så ikke navnet under bilde på mobilen :-( Kan ikke gjøre annet enn å beklage. Håper Christine får fjernet bilde så ikke flere kopierer det ved en feil.
Mvh
Wenche Bitteliten AS

Merethe sa...

Dette er ikke greit i det heletatt! Det er ikke lov å kopiere andres bilder til videre bruk uten å spørre eier om lov først!
Jeg googlet senga nå, å det kom opp 12 bilde på de to første linjene, 11 av de er kun av senga, og det ene av datteren din og senga. Ser GODT at dette er et privat foto som er tatt hjemme i stua! Dessuten kommer "www.hvitstil.blo......" opp når man fører musepekeren over bildet!!!!
Dette bør de IKKE komme unna med!

Anonym sa...

Uff, kjip sak. Jeg er sikker på at Wenche handlet i beste mening men en grei "leveregel" er vel å enten ta bildene selv, kontakte leverandør for materiale eller kjøpe bilder fra for eksempel Istockphoto eller lignende. Det er ikke lov å bruke bilder man finner på Google.

Anonym sa...

Hei Christine!

Dette er drøyt og går virkelig ikke ann ...

Gå videre med saken er min oppfordring, hva blir det neste ?!

Dette er et brudd på det meste og helt uakseptabelt!

AC

ina sa...

Sikkert gjort i beste mening, men var ikke så vanskelig å se at bilder stammer fra en privat nettside når man søker på Google (jeg har søkt fra mobil). Er man innehaver av en butikk burde man satt seg såpass inn i lovverket at alt man bruker i reklame øyemed må man ha en kilde på og evt avklart med kilden om det er ok at man bruker det og evt kompensasjon for bruk....

Anonym sa...

Tror og vet at Wenche ikke har gjort dette med viten og vilje. Hun har slettet bildet, beklaget både her og via mail og kommer helt sikkert aldri mer til å bruke et bilde uten å sjekke (og dobbeltsjekke) opprinnelsen til bildet.

Skjønner at dette opprører deg men straffeforfølgelse er vel å ta det litt langt? Kanskje man heller skal gå etter de som gjør dette om og om igjen og uten å bry seg? Alle kan gjøre feil, det viktigste er vel at dette er slettet og ikke skjer igjen? Min mening iallfall.

Randi

Anette sa...

Jeg synes faktisk du skal kreve godtgjørelse for bruk av bildet. Du skal ikke føle at du er "slem" eller noe slikt. Utrolig frekt og bruke bilde av andre sine barn. Innehaver av butikken må jo også ha vært litt naiv om hun ikke trodde det ville komme for en dag......

Anonym sa...

Bruk nå ikke for mye tid og energi på det som du har fått ryddet opp i og ikke minst fått en unnskyldning for. En annen ting er jo å ta lærdom av det og være mer kritisk til å legge ut bilder av sine egne barn! Sjansen er jo der for at det kan skje igjen, og neste gang kanskje i mindre hyggelige reklamer.

Anonym sa...

Send faktura!

Marit :) sa...

Jeg synes ikke dette er greit. Spesielt når det gjelder barn. MEN jeg håper at dette skaper oppmerksomhet rundt det å legge ut bilder av barn på nettet. Vi har jo absolutt ingen kontroll på hvem og hva bildene blir brukt til.

Anonym sa...

Hva mener folk egentlig med å legge ut bilder av barna i tide og utide. Skulle vært straffbart,barna er uskyldige ``ofre`` opp i dette. Men når det er sagt skal selvfølgelig ikke bildene misbrukes.

Anonym sa...

En kompensasjon er på sin plass her syns jeg. Ikke bare en beklagelse.
Skulle dette skje igjen ville jeg sendt regning til vedkommende firma som har brukt bildet. Og tatt det videre om det ikke førte frem.

Som butikkeier har man et stort ansvar, større enn om man er privatperson, i å sørge for at bildene man bruker til reklame er bilder hcor opphavsretten er avklart.

Jeg syns så absolutt at Celine bør få en kompensasjon for at bildet er brukt. At det er fjernet nå er ikke relevant. Bildet har vært brukt i reklamesammenheng og da skal man betale for å få bruke bildet. Noe annet vil jeg si er smålig av butikkeier.

Som butikkeier selv ville jeg grepet dette an helt annerledes enn denne butikkeieren har gjort.

Anonym sa...

Personlig så reagerer jeg mere på flere av kommatarene her enn jeg gjør på selve "saken". Det er klart butikken har gjort en feil- og det beklager da butikkeier også.
Skremmer meg mere at mammaer her er stort sett opptatt av at du skal ha økonomisk kompensasjon/honorar for billedbruk enn å faktisk ta lærdom av denne hendelsen.
Dette var reklame for en dukkeseng, tenker dere noen sinne på alt det andre bildene dere legger ut av ungene deres kanskje blir brukt til?
I og med at dette var et kjent produkt for sirkelen rundt "hvit stil" ble dette oppdaget, det er kanskje ikke like mange i hennes nærmeste krets som surfer på pedofiles nettsteder osv. Jeg kommer ALDRI til å slutte med å kommentere hvor ubetenksomme jeg synes dere er når dere lesser bilder av barna deres ut på nettet.
Dere vet ikke hvor mye dritt det er der ute, og hvor utspekulerte de er til å manipulere bildene deres.
Uskyldige mamma/familieblogger er som en gratis godtebutikk for disse menneskene. Vær varsomme folkens!!!

www.jeanettefoto.blogspot.com sa...

Til Christine og alle dere andre:
Dette er en alvorlig sak, som må få konsekvenser for den som brutt loven. For det er faktisk det som har skjedd her.
Alle som har tatt et bilde er beskyttet av Åndsverksloven, og det er ikke tillatt å bruke andres bilder uten tillatelse, uansett hvor det er publisert. Det sier altså Norsk lov. Her kan du lese Åndsverksloven: http://www.lovdata.no/all/nl-19610512-002.html

Dette handler ikke om penger, men om et lovbrudd.
At en bedrift bruker andres privatbilder i reklame for seg selv er ikke bare utrolig frekt, men også alvorlig.

At folk skal slutte å legge ut bilder av ungene sine fordi slikt som dette kan skje, syns jeg er tullete.
Alle typer bilder kan bli misbrukt, så da burde man bare slutte å legge ut bilder i det hele tatt, da?

Det beste er å vannmerke bildene sine,da har du ihvertfall en viss sikkerthet.
Det andre man kan gjøre er å opplyse folk om opphavsrett og Åndsverksloven, hvis du ser at det er blltt gjort et overtramp.

Derfor er det viktig å si ifra hvis du ser at noen har brukt bildet ditt uten lov, ikke bare la det gå.

Hilsen Jeanette Bækkevold
(fotograf, og tidligere styremedlem i Frilansjournalistene/ Norsk journalistlag, med opphavsrett som arbeidsområde.)

Anonym sa...

Svar til Jeanette;
Lovbrudd, åndsverksloven, rettigheter....jobber i bransjen så de kjenner jeg, men her er det snakk om- ikke ta det ille opp folkens :)- amatører som strør om seg ukritisk med bilde og ikke vet godt nok hvilke konsekvenser det kan få.
Som profesjonell er det såklart et problem om mine bilder blir brukt uten mitt samtykke og honorar, men som mor så er et eventuelt "misbruk" mere skremmende.
Lene

Anonym sa...

ps. ja for meg er det forskjell på hvilke bilder jeg legger ut og et eventuelt misbruk av dem.
Jeg bryr meg mindre om at bikkja mi eller et bilde av solnedgang over hytta blir "misbrukt" enn at kidsa mine blir brukt som lørdagssnacks for pedofile.

L

Anonym sa...

Christine tenker du på at om mange år og ungene er store , at de kansje ikke syns det er så kult at du har brettet ut alt om de på nett for alles øyne , og med en enkelt Google søk dukker tusenvis av bilder av de opp, noe personlig for de fleste , noe man sitter å ser på hjemme i stua,men offentlig for de. Mest sannsynlig kommer de til å bli ertet for dette . Slik du kler de opp for barnehagen med sløyfer og kjoler, skulle tru du trudde dere var kongelige , ser bare dumt ut, barn skal leke å bli skitten i barnehagen, men det får de sikkert ikke lov til . Er det rett å utlevere de for din glede, hvorfor ille vente til de kan bestemme selv ?

Anonym sa...

Heisann,
Her er det flere brudd på opphavslovgivningen. For det første er bildet brukt uten tillatelse, for det andre er det ikke henvist til fotograf, og for det tredje er det ikke opplyst hvor bildet er publisert tidligere.

Bruddet her er ganske grovt, iom at det benyttes i kommersiell sammenheng. Bruddet kvalifiserer til erstatning. Jeg ville tatt kontakt med de en gang til, og hvis ikke du får svar - dra de inn for forliksrådet. Dette er småkrav, så du trenger ikke bruke advokat i en slik sak.

Mvh. Tuva (jurist)

Ps. Disse reglene gjelder i alle saker. Det er i utgangspunktet ikke lov å bruke bilder man googler seg fram til, eller henter fra aviser, uten tillatelse.

Anonym sa...

Slik går det når du velger å legge ut bilder av barna dine. Ville ALDRI gjort det selv!

Thea sa...

Det er for drøyt!

Karin sa...

Hei! Kjempekjedelig når noen bryter norsk lov at du skal bli kritisert for de fine bildene du deler med oss som følger med på din blogg. Barnebildene du legger ut er av barn med klær på og det er viktig i forhold til kommentarer om frykt for annet bruk. Vi som har fulgt deg en stund vet også at dine barn får leke og skitne seg til. Dette blir for dumt. Fortsett med din fine blogg som mange av oss har fulgt med på i flere år og hev deg igjen over småligheten til folk som har glemt at dette handlet om at en butikk har brukt et bilde ulovlig. Klem

hvitstil.com/Christine sa...

Karin. Tusen takk for din kommentar💛jeg satt akkurat å var litt lei meg for den veien diskusjonen her hadde deid

ina sa...

Hva i alle dager er dette for en kommentar ??? Har du prøvd å Google ditt eget navn og se hva som kommer opp ? Greit å bruke noen av de bildene ?? Jeg synes Hvit stil viser et allsidig bilde av et "barneliv", på skitur, i bakken, på hytten osv. )hvorfor skal hun være flau over det ?! Jeg har jobbet mange år som redaktør i et blad for hunder, drevet butikk og er i dag sykepleier student. Alle steder har jeg fått innprentet kilder. kilder, kilder og opphavsrett !!! Det burde også eiern av en butikk vite, hun betaler vel mVa og har satt seg inn i reglene der ? Er ikke så greit å komme i etterkant der å si jeg visste ikke, det fungerer faktiske ikke her heller. Hun har brukt et bilde, som helt åpenbart ved Google søk kommer fra en privat nettside og må ta konsekvenser av det. At C legger ut bilder av sine barn tilsier jo ikke at alle og enhver skal kunne bruke de som det passer de ?!? Og C; jeg hadde vært stolt av å ha en mamma som deg ; engasjert, interessert og med en oppriktig kjærlighet til dine barn !!!!

Anonym sa...

Hei Christine!

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å kommentere dette blogginnlegget, men svaret ditt til Karin gjorde at jeg kommenterer likevel.

Det er mange råd du har fått, noen fra bloggere og andre "forståsegpåere", noen fra profesjonelle som gir litt substans til lovforståelsen av den problemstillingen du tar opp. Min betenkning er måten du velger å ta opp dette problemet.

Du sier i innledningen at du ville gi eieren av denne butikken "til i dag" med å komme med kommentar/motsvar før du "gikk videre med saken". Kan det tenkes at dersom du 1) Ga "den skyldige" en tydelig frist til ønsket svar, og 2)Dersom ønsket svar ikke forelå, gikk videre på en litt annen måte enn et blogginlegg og instagramfoto? Feks ny kontakt med "den skyldige" og henvise til personopplysningsloven og åndsverksloven og hvilke tiltak du mener er formålstjenlig siden din etterspørsel ikke ble etterlevd?

Jeg reagerer på måten dette blir tatt opp på, og en annen fremgangsmåte hadde vært mer redelig. Hvitstil.com er et enkeltmannsforetak, og dermed lite "privat". Jeg opplever at du urettmessig fort går til angrep på en annen navngitt person og dennes firma gjennom ditt enkeltmannsforetak. En annen tilnærming ville vært mer redelig, og ville du ha en diskusjon rundt dette temaet, som jo er viktig, kunne en mer generell tilnærming vært mer hensiktsmessig?

Ellers er svaret på ditt spørsmål om jeg har opplevd dette før: Nei, det har jeg ikke. Synes jeg det er greit? Njaaa, nettvett er riktig og viktig. Hva jeg synes du skal gjøre? Slette dette blogginnlegget, det tjener ingen, verken deg eller "den skyldige". Ta en ordentlig og god prat med henne du mener har overtrådt grensen, vær litt ydmyk til at ikke alle beslutninger er gode. Dere blir nok enige.hvitstil.com/Christine sa...

Jeg har lest meg gjennom kommentarene- og de veier litt alle veier. Butikkeieren må gjerne ta kontakt med meg om hun ønsker å beklage eller snakke med meg. Bakgrunnen for innlegget mitt om denne saken var at jeg ble overrasket over at bildet av mitt barn (som så sileklart er et privat bilde) ble brukt i en annonse. Les innlegget mitt en gang til- så kan alle se at jeg hverken kaller noen skyldig eller er ute etter å henge ut noen. Til informasjon ba jeg om å bli kontaktet på facebooksiden og ringte ett nr som var oppgidd der søndag kveld. Ingen har kontaktet meg- derfor kom innlegget. Jeg skal heller ikke fjerne mine bilder på nett av barna- det er jo helt usaklig i denne sammenheng. (Ei heller kommenterer jeg usakligheter fra anonyme om kongelige rene barn....) Når dette er sagt- så gjør jeg ikke noe med det enda- rett og slett fordi jeg har annet å tenke på. Energien min blir nå brukt på å holde meg igang og ikke bukke under av morgenkvalme og trøtthet.

Anonym sa...

absolutt ikke greit. Uakseptabelt å bruke andres bilder uten tillatelse!

Anonym sa...

Christine -
Jeg kan ikke la være å kommentere dette, kanskje mere på generell basis. Du velger selv å legge ut deler av livet ditt på internett åpent for absolutt alle mennesker. Privat informasjon og private bilder. På den måten blottstiller du deg veldig. Jeg forundres stadig over bloggere som blir såret eller overrasket over kristiske tilbakemeldinger, eller over at informasjon og bilder dessverre kan misbrukes av noen. Men det er nok dessverre en del av det å gjøre deler av livet sitt tilgjengelig for alle! Ønsker du deg bare kommentarer av typen "å, så søte", "så flink du er", "du er fin altså"? Slik er nok ikke verden, til det er vi altfor forskjellige. Du viser også et stort forbruk av penger, slikt kan vel provosere noen?
Beklager..
Ønsker deg lykke til videre.

K.

Ida sa...

Herregud så mange rare kommentarer folk kommer med her.. Her kommer min!
Syns selvfølgelig ikke det er greit at folk bruker bilder av barn som ikke de har kjennskap til på nettet... Man gjør ikkeslikt. Hun som brukte dem har kommet me en beklagelse her, og det var på sin plass, om du ønsker å gå videre Christine er det opp til deg.
Over til de surmagede kommentarene som spys ut om barn på nettet osv. Det finnes nok mange som eksponerer barna sine på en mye værre måte enn deg! Du har en utrolig hyggelig blogg som det er koselig å følge. Den er personlig uten at den er privat.
Stå på videre Christine! Ser at du har mange som ikke skriver under med navn her... Det har ikke jeg noe problem med å gjøre.

Med vennlig hilsen
Ida Holt

Marthe Lind sa...

Søteste Christine - jeg er enig i både det ene og det andre av kommentarer her; nei, det er ikke greit å bruke andres bilder uten tillatelse, og ja, det kan være en risiko for at bilder på nett (blogg, facebook, instagram ol) blir benyttet av andre. Selv legger jeg ut bilder av både meg og mine, og forbeholder meg samtidig retten til å bli forbannet dersom noen bruker/missbruker bildene mine uten tillatelse! Når noen kommenterer at det er SYND i barna, og at de sikkert ikke får leke i barnehagen - så blir jeg HELT SVETT! Da kjenner de hverken deg eller familien din! Stå på - fortsett å vis fine bilder av fine barn! Klem fra meg!
Marthe fru L

ahmed sa...

Takket meget mulig, kan du besøke min ydmyke blogg

شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم
شبكة انت والعالم