tirsdag, august 27, 2013

SHOPPING-lokalt til enhver pris?

Dette er en problemstilling som ikke finnes for shoppere i større byer, men når man bor litt grissgrente strøk er det faktisk en større problemstiling.  Jeg har hørt om mennesker i byen her som på ingen måte tør å innrømme at de bestiller varer fra IKEA fordi de er redd for å bli uthengt.

I stor grad prøver vi å handle lokalt. Småvarer byr jo ikke på de store forskjellene for forbrukeren, samtidig som jeg føler meg trygg på at jeg får ekte produkter hvis jeg kjøper kosmetikk o.l. i butikkene her hjemme. Jeg vil jo gjerne beholde de butikkene vi har her i byen. Men nå er vi snart i gang med renoveringen av leiligheten og da er det mye store ting som skal handles. Mye handler vi lokalt- og selvom prisene ofte er litt høyere her så er det greit. MEN når man oppdager at tilsvarende produkt kan kjøpes for halve prisen på nett- skal man da fortsette å handle lokalt- for enhver pris?

Hvor langt skal man strekke seg for å handle lokalt?

Christine

9 comments:

Anonym sa...

Jeg personlig handler både på nett og lokalt, men jeg syns butikkene er generellt for dårlig til å gi litt rabatt.
Jeg syns det er kos å kunne sitte hjemme å finne ting på nett:-) samtidig så er det jo koselig å ta seg en bytur ;-)

Anonym sa...

Det kommer vel helt an på hva det er,, du har jo selv hatt butikk, så du vet vel hva det går i... Men jo mer vi handler på nett, jo mindre lokale butikker blir det... Jeg driver butikk i Finnmark, å kunder bestiller heller på nett enn å kjøpe her, for å f eks få varer raskere, å kunne utsette betalingen på faktura... Men er du sikker på at det er nøyaktig samme vare? Mange gang tror man det er det samme, men så er det ikke det... Et sett jeg har med noe barneting koster 300 mindre op nett, men når frakt og div er lagt til er prisen den samme, det tenker ikke folk på,, Og hva om det er noe feil, eller du angrer, ikke så lett da? Grunnen til at nettbutikker kan ha en lave pris er at de har lavere kostnader, de trenger ikke uts. lokale, ansatte til eksp., og som regel holder de til sørpå, og har en lavere fraktpris på varer. Men dette vet du vel selv også. Forskjellen på en palle varer levert sør og nord kan variere med 5000,- i frakt... Anne-L. (sikkert snart nedlangt)

Anonym sa...

Viktig innlegg og veldig bra og ikke minst ærlig kommentar fra Anne-L.
Bor i storby selv så jeg tenker liksom ikke på hvilke konsekvenser faktisk netthandelen har på butikkene som ligger på alle småstedene rundt omkring i Norge.
Ingen lokal handelsstand fordi alle ønsker å spare penger ved å handle på nett.... høres veldig trist ut, og hva med arbeidsplassene som forsvinner?
Skjønner at bloggeren og Anne-L begge er bekymret.

Karin sa...

Ikke for enhver pris synes jeg. Jeg bor selv på et lite sted hvor handelstanden mener innbyggerne skal handle der, men når bygdas glassmagasininnehaver med bror som har rørleggerbutikk shopper kjøkken på IKEA og viser det fram i lokalavisa sier det seg selv at vi uten butikk også vil handle der vi får varen billigst. Hun burde jo kjøpt kjøkkenet her hvor vi bor, siden de vil vi skal handle her. Kjøp det du vil til den prisen du er villig til å betale for varen. Lykke till med oppussing og innkjøp :-)

Anonym sa...

Nei ikke for en vær pris , bor på liten plass og mange butikker er veldig dyre i forhold til nett og då velger eg nett ... Stygt å sei det men eg tenker butikker må jo være litt konkurranse dyktige eller klare vi oss med nett ... Kommer jo litt Ann på da selvfølgelig , men vi har en flott butikk som selger green gate , men så dyrt 155 kr for kopp eg kjøpte på nett til 80 kr , da syns eg valge blir lett . Men skjønner det er hardt å drive med nett tilbud men mange av nettbutikker eg bruker har jo butikk og nettbutikk ! Men så kjøper eg det meste av lokal mat som selges ,selv om det er dyrt men syns kvaliteten gjer det verd det ! Så er vell til sånn både og med dei fleste ! Lykke til :)

Anonym sa...

Jeg synes det er viktig å støtte lokalbutikker. På hytta er det en liten coop marked. Vi handler nesten alt der, selv om det er dyrere, enn å handle i byen på vei til hytta. Dette er fordi uten butikk på hytta, vil lokalsamfunnet der dø (veldig små forhold med ca 120 fastboende). Det er jo også viktig at vi som ferierende har butikk i nærheten.

Når jeg er hjemme, i byen, er jeg mindre bevisst. Her handler jeg en del på nett. Jeg kjøper dilldall på nett, og kanskje joggesko. Dette ville jeg uansett kjøpt i kjedebutikker. I byen forsøker jeg heller å legge penger igjen hos frittstående butikker - eks slaktere, blomsterbutikker, ostebutikker mv. Møbler&elektrisk kjøpes hos kjeder. Dessverre er byen vi bor i dyr på fisk hos fiskehandleren. Så fisk har vi sluttet å kjøpe i spesialbutikk.

For øvrig synes jeg det er flott at alle som bor på mindre steder er bevisst på hvor de handler :) Dersom ikke de lokale selv handler i butikkene, vil de logisk nok bli lagt ned.

Masse lykke til Anne-L, fortell oss hva slags butikk du har - kanskje vi kan handle hos deg?

Anonym sa...

Jeg er en ganske habil netthandler:) og må innrømme at jeg handler ganske mye leker og endel klær , sko etc på nett:) hovedgrunnen til atJEG handler på nett e stort sett at jeg ikke finner det jeg vil ha her:) vi hadde flere flotte selvstendige butikker som jeg støttet når de var her, men de har lagt ned av litt forskjellige årsaker ( lokaler, mammaperm etc) pris har også litt å si...og forstår at vanlige butikker ikke kan gi samme pris som på nettet, men enkelte butikker må kanskje justere prisene sine litt også:/. Har opplevd 1300kr i forskjell på samme vare!
Men går jeg inn i en butikk og får masse hjelp og tips, så handler jeg der og ikke på nett:)

Mona sa...

handel lokalt så mye så muligt, detter er også mest miljøvennligt.

hvis vi altid bare vil ha det billigst muligt flytter vi arbeide ut av landet, for vi har få høye lønninger, men hvis butikkerne skal gi konstant rabatt. Hvem tenker på hva en butikks ansatt få i lønn ?

Handel lokal hold på lokale jobb, små lokale butikker har bedre service end de i stor byerne.

Og ja jeg handler også litt på nettet, men det er ikke pris med utvalg jeg gå etter og er fast kunde hos en nettetbutikk med barnetøy men kun fordi de har superservice og kjøper minst en ting til full pris.

Frida sa...

Hei!

du er flink på strikking og lurer på om du strikker for salg? jeg vil så gjerne ha Marius genseren :-) den röde, hvit og blåe :-)

mvh

Frida