torsdag, august 11, 2011

Snakk om å være heldig.....

Ofte synes jeg det kan være vanskelig å handle ting som man ikke har peiling på. I mitt tilfelle lys. Jeg har kjøpt meg en bok om belysning i hjemmet, uten at jeg kan si at jeg ble ekspert av den grunn..... For en ukes tid siden spurte jeg bloggleserne om hjelp med belysningen til badet...hva velger man lissom?

Søte bloggeren Lille Persille (ei som kan alt!!) tipset meg om elektroimportøren.no og at hun hadde spart endel penger ved å handle der. I tillegg kom hun med noen tips på led-lys

Ok, jeg ringte elektroimportøren og traff på en lys-gud. Han hjalp meg med det jeg lurte på, svarte på mailer i hundre km/t. I tillegg fant han bloggen min (jeg tror ialle fall det er han) gjennom epostadressen og la inn noen gode LED tips der. Jeg rett og slett kopierer hans kommentarer og legger dem inn i dette innlegget, for da kan flere enn meg få nytte av lysgudens kunnskap

Denne hvite led spoten valgte jeg: Focus cone


Lysguden sier i sin første kommentar:
Som Bransjemann og lysekspert vil jeg gjerne komme med litt fakta om LED her.


Påstand 1: LED er bare kaldt og blått lys!
Det stemmer ikke lenger. Nå kan du få LED med fargetemperatur 2700 Kelvin som er tilnærmet lik den gamle glødepæren. Ulempen er at den da lyser litt mindre enn om den hadde hatt hvitt lys (men lyser fortsatt veldig bra). 

Påstand 2: LED varer nesten evig!
Stemmer ikke. Under helt ideelle driftsforhold kan de aller beste LED lampene leve over 50000 timer men vanligvis ligger levetiden mellom 20-40000 timer. Dersom en LED pære lyser 4 timer pr dag vil den lyse i over 17 år dersom den har en levetid på 25000 timer. Levetiden begrenses som oftest av varmen. Går omgivelsestemperaturen over 25 grader reduseres levetiden. 

Påstand 3: LED kan ikke dimmes!
Joda det går fint på fler og fler varianter. Men absolutt ikke på alle typer. Sjekk på forhånd om de er dimmbare, og vær spesielt nøye med å bruke riktig dimmer.

Påstand 4: LED sparer strøm!
Ja det er korrekt. Alt LED lys er veldig effektivt, men det er forskjeller også her. Det finnes LED pærer på markedet som er på 4 watt og lyser like mye som 35W halogen. Da sparer man MYE strøm i løpet av et år dersom man har noen downlights i huset.

Påstand 4: LED er brannsikkert!
Ja det stemmer. LED pæren i seg selv avgir svært lite varme, men det er viktig med god lufting og ventilasjon rundt den likevel, fordi dette gir lenger levetid på LED chip'en som avgir lys. Jeg anbefaler IKKE og skyve en LED downlight rett i isolasjonen. Da vil du aldri få den levetiden som er angitt på lyspæren.

Ellers er jeg enig i mye som er sagt før her. Gå for downlights av god kvalitet med GU10 sokkel og sett inn en dimmbar LED spotpære GU10 som har fargetemperatur på mellom 2700 og 3000 Kelvin.
Husk god ventilasjon!


Kommentar 2:

En liten ting til Christine.

Sparepærer er også blitt varme i lyset nå. Hvertfall de med god kvalitet. De har god fargegjengivelse og varm lysfarge. 
Pass på å kjøpe sparepærer med 2700 Kelvin eller lavere. Noen ganger står det 2700K eller 2500K eller 3000K... you got the point :)


Kommentar 3
Hehe morsomt, men de som påstår at LED lys er skilmisselys har nok ikke fulgt med i utviklingen. 

Følger man mine råd i tidligere innlegg så er det ikke noe problem og lyset blir like varmt som halogen. 
Jeg flytter i løpet av august og det skal installeres LED downlights i stua. 
Jeg VET det blir fint og strømforbruket med 14 lyspunkter blir 56 watt :) 
Grunnen til at noen elektrikere fortsatt ikke tør å anbefale LED er manglende kunnskap om hvor bra LED er blitt.

For de som skulle tro dette innlegget er sponset fordi jeg skryter, så kan jeg si at det IKKE er det, jeg er bare utrolig fornøyd med handelen!

Christine
8 comments:

Syver si mamma sa...

Tusen takk for kjempefint blogginnlegg. Dette var skikkelig nyttig informasjon, og jeg setter stor pris på deling av slikt :)

Anonym sa...

utrolig flott blog du har da...Du skriver om baade nyttige og fine ting gitt!
Jeg har lest meg bakover i tid paa blogen din og kommer til a fortsette til forste post!

Kan jeg faa spurt deg om de fine muffins stativene dine....

Hvor fikk du tak i de? bor i utlandet og haaper aa faa hamstret meg meg saane mens jeg er her paa besok! Takk for svar og onsker dere lykke til videre!!!!

Anonym sa...

Heisann og uff,....
nå er jeg på grensen til å føle meg litt dum.....
Det var jeg som skrev litt "flåsete" om led lys, men som er kommet til at det kan godt være at teknologien nå er kommet så langt at ledlys kan gi et varmt og hjemmekoselig lys allikevel.

Bakgrunnen for innlegget mitt var bare at jeg kjøpte led belysning til en entrè. På butikken forsikret de meg at det ville bli akkurat så fint og varmt som jeg var vant til.

Dessverre ble det nedtur, lyset kunne nok defineres som varmt, men var så svakt at min engelske husband forbløffet utbrøt noe lignende som: "What the heck of a light is this supposed to be"?

Nå er entreen bare på 1X1 kvm. Hvor mange lyspunkt bør vi legge inn på den lille entreen for å gi samme inntrykk som en tidligere 60 watts glødelampe ga?

Jeg forventer ikke at du skal vite dette Christine, men om fagmannen leser dette, hadde d vært kjærkomment å få et svar:-)

Geir sa...

Hei Anonym,

Litt vanskelig å svare helt eksakt på dette. LED lys kommer i så mange varianter og mange av de er kun ment som et markeringslys eller dekorlys. De gir bare et svakt skinn og er ikke beregnet til å lyse opp et rom.
Andre varianter lyser like mye som halogen, men da selvsagt med mye mindre strømforbruk.

Generelt sett lyser LED fra 6 til 10 ganger så mye som en glødepære så har du 8 Watt LED vil det lyse omtrent like mye som en 60 watts glødepære.
Sparepærer lyser omtrent 5 ganger så mye, så en 12 watt sparepære lyser like mye som 60 watt.

Anonym sa...

Tusen takk, Geir! Da prøver jeg på ny! :-). Lampen min tok nettopp "kvelden", så d passer fint å få svaret akkurat nå.

24 sa...

Hei!

Tenkte eg kunne dele min erfaring med led-lys :)

For to år sidan sto huset vårt klart, og me valgte å legge inn led-spottar i alle rom. Angrer IKKJE!
Eg er så glad for at eg slepp det gule lyset som "vanlige" spottar gir. Me har mykje kvitt i heimen, noko som kjem ekstra fint fram med den klare "dagslys" fargen led-spottane gir :)

Og så har du alle dei andre positive fordelane som du allerede har nevnt! Godt innlegg, med god info! :)

Eg har nokre bileter av spottane våre i nokre av innlegga på bloggen, dersom du vil sjå :)

Ha ein super dag!
Klem Helene

Geir sa...

Hyggelig å høre at Henriette og Helene er fornøyd med LED.
Dette med hva folk liker av lysfarger er veldig forskjellig. Noen liker kjølig hvitt lys som H & H gjør, mens andre liker varmt lys. I Norge liker de fleste av oss varmt lys, og teorien om det er at siden det er kjølig ute vil vi ha varm atmosfære inne.
I andre sydligere deler av verden hvor temperaturen ute er veldig høy bruker de mye mer kjølig hvitt lys.

Jeg vil svært gjerne se bilder av LED spottene. Kan jeg få et tips hvor jeg finner de?

Anonym sa...

Thank you for some other magnificent post. Where else may anybody get
that kind of information in such a perfect way of writing?
I have a presentation subsequent week, and I'm on the search for such info.

Feel free to surf to my blog :: paydayloanspup.co.uk