onsdag, september 30, 2009

Kjøkken-tips og råd

Dette er en forespørsel til alle som er innom www.hvitstil.com.
Husbonden og jeg driver å tegner vårt drømmekjøkken. Nå trenger vi tips og råd. Vi har aldri laget kjøkken selv, så vi ønsker så mye innspill som mulig.
foto:http://saxonaiom.com/kitchens

Vi har lyst å ha:

*mye benkplass og øy
*Overskap må gå helt til taket
*kjøkken-bod til oppbevaring av tørrvarer/resirkulering/kjøkkenmaskiner

Hjelp oss og andre kjøkkenskapere med å legge igjen ditt beste kjøkkentips

Christine


28 comments:

Anita fra hjerterommet sa...

Vi skiftet kjøkken for ca 1 år siden og jeg er veldig glad jeg valgte sokkel skuffer. dvs skuffer helt ned mot gulvet.., blir som en ekstraskuff i stedet for list. Her har jeg stearinlys i den ene og kluter/håndkler i den andre.

Ellers er jeg glad jeg valgte vask med innebygd såpedispenser, slipper å ha zalo flasken stående fremme.

Innbeygd micro i overskap er jeg også fornøyd med.

Likeså kjøleskapet som er 2 meter høyt og 75 cm bredt.. rommer mye!!

Jeg er glad vi fikk en snekker til å montere kjøkkenet spesielt fordi innredningen skulle gå til taket. Viktig at det blir en pen og jevn avslutning her.

Mye jobb dere har foran dere, men selvfølgelig en gøy jobb!!
Lykke til!

Ellen sa...

Hei!
Vet ikke om jeg har noen geniale tips enda, vi er nemlig midt i den samme prosessen selv. Vi bygger hus og nå velges det kjøkken. Det er uansett veldig lurt å hente tilbud fra flere leverandører, vi har opplevd at kjøkkenet vårt bare ble bedre og bedre etterhvert som flere fikk tegne. Mye skapplass og sokkelskuffer er et lurt tips. De kan du velge å ha steder de ikke syntes så godt også.
Lykke til med valgets kvaler, jeg skal følge med fremover for å få tips til meg selv også. Er det rekkehuskjøkkenet som skal pusses opp eller noe annet? Ha en fiin dag! Ellen

sylvia sa...

hei.så spennende å lage kjøkken,da vi skulle ha kjøkken.satt vi her med et tomt rom å tegnet å pratet.vi fikk noen ideer,som komfyr i hjørnet å absolutt en hylle bak komfyr,da ideer var klare fant vi en vel etablert kjøkenbutikk,å de tegnet hele for oss,er endel en kanskje ikke tenker på som de er veldig gode på.tror nok dere klarer dette veldig bra.lykke til å gleder meg til å se resultat etterhvert
fra sylvia

Vibeke / Mammas Hus sa...

Fra en kjøkkentegner av yrke;

Pass på nok foringer mot vegg, veldig dumt å ikke få opp skuffer og skap ordentlig fordi skapene er plassert for nærme vegg...

Det samme gjelder håndtak/knotter - husk på at disse stikker ut fra døren - har du kun plass til foring på 3 cm inn mot veggen er det dumt med håndtak som trenger 5 cm - skapdøren vil ikke gå helt opp. ;)

Søstrene Andersen sa...

Hei:)
Så spennende med nytt kjøkken!
Vi skal begynne å bygge til våren, og lurer veldig på kjøkken selv!

Ta en titt på bloggen vår, under etikett; kjøkken, der er det noen bilder fra Kvanum sin utstilling på Bygdøy (samt noen private).. den mest inspirerende utstillingen jeg har sett!
Har du ikke vært, anbefaler jeg at du tar deg en tur!
Tror vi heller mot HTH.. hvitt grepsfritt!
Enkelt å gjøre rent;)

House of Philia har jo også et fantastik flott kjøkken!

Ha en fin dag,
Klem L:)

Sjarmerende GJENBRUK sa...

Et drømmekjøkken er hyggelig å planlegge og jeg har gjort meg noen erfaringer med mitt kjøkken som er ca. fem år.
1. Jeg anbefaler ikke sort sten som benkeplate...det er altfor mye styr å holde den pen.
2. Derimot, jeg elsker min store franske porselensvask.
3. Komfyr og ovn er 90 cm bred og det er deilig praktisk.
4. Tenk også på hvordan sokkelen
på innredningen ser ut. Det er viktig for helheten. Hos meg går den rett ned.
5. Ikke tro at spesialsnekret kjøkken er dyrere. Vi sparte mange penger mot et tilbud på en kjøkkenleverandør som leverer moduler.
6. God kjøkkenvifte er gull. Jeg har en som også anbefales til storkjøkken (Miele). På fem år har det nesten ikke vært behov for vask...helt utrolig.
7. Jeg savner "fjeler" (som ligner på gammeldags brødfjel..skjønner?) som kan trekkes ut og i forbindelse med høye skap som har dekketøy, som avlastningsbord.
8. Bakebord? Jeg har en benk som er lavere og perfekt å bake ved.
9. Gulvbelegg. Jeg har fliser hvor smulene ikke synes på (lys grå spettete). De er perfekte og smulene irriterer ikke i hverdagen.
10. Hyggelig sittegruppe på kjøkkenet setter vi også pris på.
Jeg kunne skrevet masse mer Christine og snakket om kjøkken uendelig.
Lykke til- jeg gleder meg til å se resultatet av ditt kjøkken.
Klem fra Hanna

Anonym sa...

Hvis du skal ha kjøkkenøy er et lurt tips å ha en slik el-søyle som du kan heise opp ved bruk, og ned ved ikke bruk. Genialt, så kan du stå ved kjøkkenøyen å bruke diverse kjøkkenmaskiner om det ikke er nok benkplass ellers.

Sokkelskuffer er digg å ha!
Innebygd micro, så slipper den å stjele eventuell benkplass.
God plass til søppelsortering
Stekeovn i arbeidshøyde er veldig kjekt med tanke på egen rygg og for små barn som skal passe seg for ovnen :-)
Anbefaler dra ut skuffer i stedet for skap, da er det lettere å få tak i ting!

God dag videre. Klem fra meg

Villa Creme sa...

Hei Christine!

Til min store forundrelse opptaget jeg at man nå kan få kjøpt hvit platetopp med induksjon!!!

Kjempestilig var den, tenkte jo umiddelbart på deg:)

Idun // Breidablikk sa...

Vi er i samme situasjon selv og har tegnet om på kjøkkenet maaange ganger...

- om man har sentralstøvsuger; støvsugerlist langs innredingen, det gjør renhold mye enklere!

- stekeovn i arbeidshøyde

- unngå åpne småhyller, her samler det seg bare rot (gjelder også såkalte "vinhyller", vin skal ikke oppbevares på kjøkkenet der er det så varmt og så mye svingninger i temp at vinen blir ødelagt...)

- uttrekkbare hyller i evt høyskap, da når man det som står bakerst i skapet!

- om man har et trangt 70talls kjøkken med til dels skråtak som oss, får man mer skapplass ved å ha noen halvhøyeskap i stedet for vanlige underskap (der man ikke har plass til overskap)

det var det jeg kom på i farten :)
Ha en fin dag videre, og lykke til med kjøkkenplanene! Klem fra Idun

Lille Persille sa...

Så gøy med kjøkkenplanlegging! Da vi kjøpte vårt for to år siden falt valget på det som rommet mest i overskap(dypest)- Noen kjøkkenmerker fikk ikke plass til de største tallerkene- samt litt miks fra andre merker. Vi endte opp med IKEA skap i hovedsak, men med horisontalskap fra kvik hengende under(har 270 takhøyde), sjalusiskap i hjørnet(mellom over og underskap) fra HTH samt benkeplate med planlimt vask fra HTH. Veldig greit å bestille fra forskjellige leverandører! Vil også anbefale whirlpools innebygdemicro med crispfunksjon. Denne bruker vi til alt mulig, f.eks å tilberede laks, potetbåter + andre grønnsaker i tillegg til basistingene man bruker micro til:) Vi har også en sokkelskuff til kluter+div;)

Vibeke / Mammas Hus sa...

Kom på når jeg leste her; Hvis dere ikke har ekstremt lyst på en micro integrert micro sparer dere mye penger på å enten sette den inn i et skap (kan sende deg bilde av vår) eller da i en bod el.l. Innebygde microer er mindre inni enn vanlige og de koster MYE mer.

Jeg selger heller noe annet til kundene enn micro. ;)

Hege sa...

Spennende med nytt kjøkken :)
Jeg gleder meg til vi skal begynne å bygge (en gang i fremtiden) og samler heletiden på inspirasjon og ideer, samt plukker opp litt her og der!
Det jeg har bestemt meg for når det gjelder kjøkken er at det skal være stort, jeg bruker mye tid på kjøkkenet! Jeg skal ha skap helt opp til taket, ha en kombinasjon av glassdører og andre dører, eventuelt dører med glass på toppen! Jeg ønsker meg kjøkkenøy, men ikke med komfyr som jeg ser mange andre har, det jeg derimot ønker meg (om mulig) er en liten rund vask, samt en enkel tilgang til søpplekassen, slik at man kan lage ting på øya uten å måtte kline immellom vasken/søplekassa i kjøkkeninredningen...hvis du forsto hva jeg mente med dette?
Jeg ønsker å begrense "åpne hyller", med unntak av en smal vinhylle som har brent seg inn i hodet. Jeg ønsker så mange skuffer ,eller liknende, som mulig i underskapene, disse skapdørene med dype rom blir lett uoversiktlig!
Puh.. jeg får vel slutte her! Gleder meg til å følge denne tråden! Kjøkken er kjempespennende :)

Klem fra Hege

Julia sa...

Heisann! Gøy å skal ha nytt kjøkken!=)

Mine tips, i tillegg til de nevnte..

- INDUKSJON - skal man først kjøpe nye hvitevarer nå, då MÅ det være induksjon!
- Legg penger i en god stekeovn, som iallefall må ha disse kvalitetene:
1. Være i arbeidshøyde
2. Ikke bli varm på glasset. Vår blir ikke lunka engang selv om dert har stått på sterk varme lenge, så trenger ikke å bekymre meg for barna ifht dette..
3. PYROLYSE!! Sånn så ovnen renser seg selv. Hva er vel verre en å bli kvitt de fastbrente matrestene. Med pyrolyse varmer ovnen seg skikkelig varm opp, og neste dag bare tørker du ut asken som ligger på bunnen!=)

- Jeg ville ikke ha valgt heltre benkplate. Er jo veldig fint, men blir jo så stygt og man kan ikke legge et vått glass på osv for blir jo merker med en gang... Velg noe vedlikeholdsfritt!

- Masse skuffer istedenfor skap, veldig praktisk. Store, brede skuffer som tåler mye vekt.

- Dempere på skuffer og skap.

- Krydderskuff! Det har vi og jeg elsker det! Det er sånne skinner som krydderboksene ligger på. Veldig ryddig og oversiktelig.

- Underlimt eller planlimt vask (hvis du ikke velger porselen da..) Mye penere og lett å holde rent!

Det var det jeg kom på nå.

Lykke til!

Mariann sa...

Dette passet meg jo utmerket i om med at jeg sitter og vrir hjernen min vedr kjøkken selv om dagen. Har fått tegninger fra en leverandør jeg liker VELDIG godt, men prisen er jeg ikke like happy med... må spille litt lotto i helgen kanskje?? Har dere bekynt å se på noen innredninger allerede??

Fregnepetra sa...

Kjøkkenøyen bør ha god plass til baking for flere rundt øya. Jeg ser at jeg ofte lager muffins med tre-fire 4 åringer ved benken. Det ville vært gull å hatt en øy der vi kunne stått rundt og ikke på linje langs øya. Og så er jeg helt for kjøkkenøyer uten koketopp og vask. Det kan man ha langs veggen. det er all den andre tilbredningen (kutting, visping, dekorering) som er kos å gjøre med noen på andre siden av øya. Når man steker så steker man, og når man vaske så vasker man. Trenger ikke prate med de andre tilstede da. Og jeg ville gått for sokkelskuffer. Vår kjøkkenleverandør hadde ikke dette da vi fikk nytt kjøkken for fire år siden, og jeg ønsker meg fremdeles de ekstra skuffene. Lykke til. Dette er jo kjempegøy.

mali-mo sa...

Så spennende med kjøkkenplaner!

Vi holder jo på å totalrenovere huset vårt, og kjøkkenet her er det dyreste rommet så langt. Brukte nok et år på planleggingen, og til gjengjeld har vi vært 100%fornøyd. Deler gjerne mine erfaringer :)

90 cm bred komfyr, og gass til matlaging var et kjempelrt valg. Jeg er vant til ass, mannen var det ikke, men vi er utrolig fornøyd. Effektivt og tøft! Føker meg som en mesterkokk bare jeg skal lage eggerøre ;)

Kjøleskapet fra smeg er en annen gullvinner ;)

Porselensvasken er vi også fornøyd med, den var jo selvskreven til stilen vår. LITT mer jobb enn en vanlig vask, men har ikke knust noe i den (som jeg var redd for).

Disse (huske) i taket til lillemalien!

Vi har en supereffektiv vife, vi valgte å overdimensjonene kapasiteten veldig, og det var lurt. Null osing og lite renhold.

Og et lite genitips: lag stikkontakter i vinduskarmene som er i nærheten av kjøkkenbenker. Hvis du ser inne hos meg, så er det montert stkkontakter i begge vinduene bak kjøkkenbenken. Da har man dem alltid for hånden til kjøkkenmaskiner, mobillading, laptolading...smart!

Et gulv som tåler å lekes på, vi har lutet/oljet furu, som jo er mykt, men treet reiser seg opp igjen slik at masse hakk retter seg ut, og dessuten er merker en del av gulvet liksom. Her sykles det inne daglig ;)

Og en liten egen kjøkkenkrok til gullet. Sett av en av de nederste kjøkkenskuffene til leker, så blir det lett for henne å rydde.

Det var mine tips, lykke til, er gøy å lage kjøkken!

Lise Sveberg sa...

Hei!

Vi har nå i våres pusset opp vårt kjøkken. skulle gå fra vinkel kjøkken til å ha alt på en vegg på 3,5 meter. Med skap helt opp til taket så man slipper støv og matfett oppe på overskapene. Vi gikk for mano på kvik Slependen siden de hadde overskap og underskap som passet akkurat inn. Susann som jobber på kvik slepeden var kjempe flink til å tegne kjøkknet mitt akkurat sånn som jeg ville ha det. Jeg anbefaler også en stor oppvaskkom som jeg kunne legge hele stekeplaten fra komfyren oppi, helt firkantet og underlimt. Vi har også valgt en tynn benkeplate og satte opp overskapene så langt ned vi kunne de anbefaler butikk 55 -60 cm men minste kravet er 50cm. vi valgte også en vifte som går litt oppi skapet så den ikke synes i det hele tatt. Er ikke noen fan av store vifter. Overbenken på veggen malte vi helt hvit og satte opp en glassplate inntil som vi kan skrive på eller hvis man har lyst på forandring bare klister wallis på eller lignede. siden jeg da ikke hadde nok plass til å ha kjøleskapet på den siden syntes jeg. Har vi et smeg ROSA klassikse versjonen kjøleskap på motsatt side. Det er å anbefale. Er kjempe fornøyd med det. Siden du er enda mer glad i hvitt en meg som jeg har vet jeg at smeg har hatt ihvertfall et HELT hvitt kjøleskap nesten litt sånn perlehvit,helt sinnsykt lekkert. Og vi fikk presset prisen ganske bra ned på smegen av han som selger disse i oslo. fra 24000kr til 19000kr. lykke til med med nytt kjøkken. så litt penger spart der.

Ha en fin dag Lise

Elise sa...

Så spennende med kjøkkenplanlegging! :)

Mine foreldre har benkeplate i hvit-/grå-/sortspettet sten, den er fantastisk fin å se på i tillegg til at den er kjempegod å bake gjærbakst på. Helt fantastisk å bake ut deigen på stenplate. :)

En venninne av meg har en grillplate ved siden av induksjonstoppen, som de bruker til å lage ostesmørbrød, grille pølser etc, helt genial når man har små sier hun! :)

Ellers er nok stikkontakter i benkhøyde et must, i tillegg til en hylle man kan dra ut å sette kjøkkenmaskinen på. Da slipper man å løfte og bære, bare dra ut hyllen og vips! Bak i vei! :)

Takhøye skap er et must, skuffer under benken er mer praktisk enn skap. Om du skal ha høyskap ha uttrekkshyller i det, så du slipper å flytte ut alt for å nå det innerste. :)

Lykke til, blir spennende å følge med på planleggingen og oppussingen! :D

Anonym sa...

Kjøleskuff til frukt og grønnsaker er veldig praktisk. Da holder grønnsakene segmye lenger for det blir ikke for kaldt. Det ser ut som en helt vanlig skuff...

Unknown sa...

Hei på deg!

Mange gode tips du har fått her. Interessant å lese for meg som også holder på å planlegge kjøkken.

Jeg har hørt at man kan få innlagt støvsuger i hele sokkelen på kjøkkeninnredningen slik at smulene som lander på gulvet med en gang blir sugd vekk. Genialt! :)

Hege sa...

Legg på 10 cm i dybden på benkene. La gjerne materialet på benkene fortsette 25 cm opp på splashveggen.

Anonym sa...

Hei!

Nå har jeg ikke lest hva de andre har skrevet så kan hende jeg gjentar mye av det samme...men:

- Hvis man har et stort kjøkken, så kan det være lurt å ikke fylle det opp med overskap. Det går an å ha hyller som henger under hverandre, der man kan ha fine bokser med mel,pasta,ris,og andre tørrvarer. Jeg har det selv,der jeg har merket alle boksene (glasskrukker med lokk fra Ikea). Ser veldig pent ut og også praktisk,lett å finne.

- Underskap trenger ikke å være skap,veldig fint med skuffer,utvalget er jo enormt når det gjelder størrelser.Der kan man stable tallerkner,og andre ting.Synes også det er praktisk å bruke skuffer for hermetikk og annen tørrvare...

- Ha overskap som går helt til taket,ser mye finere ut og tenk på støv og fett-tørkinga du slipper!

- Hvis man er glad i vin er det lurt å vurdere et vinskap ved innkjøp av nytt kjøkken. Ser veldig stilig ut i tillegg til at vinen faktisk smaker bedre også, i og med at man serverer den ved riktig temperatur.

- Hvis man er glad i høyglans er det kanskje lurt å ikke ta alle frontene i høyglans,kan bli veldig overveldende og påvirker også lyset.

- Viktig å tenke nøye gjennom hva slags lys man vil ha,som regel da både arbeidslys og koselys...

- Benk under vinduet (hvis mulig) er et must! Med en liten "urtehage" i vinduet :)

- Sitteplassen er utrolig viktig!

Kunne fortsatt i det uendelige..håper det var til inspirasjon/hjelp.

Lykke til,gleder meg til å se bilder:)

Hilsen Edina.

Husdraumen/Anita sa...

*lest alle kommentarane med VELDIG interesse*;)

Kan ikkje kome på noko meir enn det som allereie er nemt, men
det eg absolutt vil ha til mitt nye kjøkken er skikkeleg plass til avfallsortering...Enklast mogleg i kvardagen!
Og støvsugar i sokkel, sjølvsagt.

Likte og idèen med stikkontakt i vindauget.

Anita

Anonym sa...

Så heldig dere er som har tid til å planlegge. Vi flyttet for noen år siden til et hus hvor vi trodde vi kunne bruke det eksisterende kjøkkenet, men det var totalt ødelagt. Vi hadde maks 3 uker på oss før vi skulle inn, så da var ikke valget vanskelig. Det måtte bli IKEA. Rakk ikke annet.
Planleggingen foretok vi selv i løpet av en kveld, og så rett på IKEA etter jobb. Hadde snekker da som bygget ut kjøkkenet, og han og jeg monterte og satte opp :)
Vi er veldig fornøyd.
Ellers så valgte vi en 90cm gasskomfyr,stekovnen med strøm. Kjempefornøyd.

Lykke til. Gleder meg til å se kjøkkenet ditt med tid og stunder :)
Klem, Mette

Anonym sa...

Hei,

Tips som vi legger vekt på:

Varmeskap til tallerknene
2 Stekovner
Skap til taket, rommer utrolig mye!!
Massevis av brede skuffer, ingen underksap - bare skuffer!

Har god erfaring med Ikea kjøkken, men er ellers svak for Kvik & HTH kjøkken

Blir spennende å se deres nye kjøkken, hvor fort kan vi glede oss til å se det på plass i rekkehuset på Nesøya ?!?

Lykke til :)

RMnorge sa...

FANTASTISK brann idé! I morgen skal jeg ut å kjøpe mengder med hvit spray. Du må da vinne gull medalje i kreativitet!

Igjen; FANTASTISK bra!

Vi holder på å finpusse kjøkkenplanene for nyehuset. Vi har valgt kjøkken fra Kvanum - jeg skal legge ut tegningene snart. I en nisje mot grovkjøkkenet har vi valgt å sette inn et Sub-zero skap. Dette kan du sette sammen hvordan du vil. Vi har valgt 2 x vinskap, kjøl og fryseskuffer.

Stramt på en kul måte!

Christinekn sa...

Hei Christine, et tips kan være en kjøkkenøy på hjul. Den kan f.eks fungere som adskiller mellom kjøkken og stue.
Håndtak er viktig at har riktig form. De vi har er upraktiske da jeg alltid henger meg fast i dem når jeg står inntil benken og arbeider. Har fakstisk klart å ødelegge et par lommer på en bukse og en jakke da jeg har blitt hengende fast idet jeg har gått bort fra benken. Utrolig irriterende.
Underlimt vask er også gull. Da slipper en at det setter seg masse skitt rundt kanten på vasken.
Innebygde spotter under overskapene gir et jevnt fordelt lys på benken.
Stekovnen -det er veldig praktisk og oversiktlig å få de opp i høyden i et langskap f.eks.
Dersom dere har god plass er separat kjøleskap og fryseskap å anbefale. Da får man masse plass til kjøl/frysevarer på kjøkkenet og slipper løpe i kjelleren el. boden når man skal ha noe.
Masse lykke til!

Marianne's Blogg. sa...

jeg er midt i oppussingen av kjøkkenet og vi er halvveis i modul-skruingen.. jeg har valgt skap opp til tak, MYE benkeplass, og stor matskuffer. Hjørneskap med karuseller er også et must. og Induksjonstop. kjøpte induksjonsovn for 3 år siden og blir aldri å bytte tilbake. Har naboer med nye kjøkken som er interiørdesignere. de anbefalte meg også Lange handtak, spes på skuffene, for da kan du dra ut skuffene uten å måtte lete å famle etter et lite handtak/knott. Jeg oppdaterer bloggen min med kjøkkenbilder om du vil ta en titt. Jeg har fått masse tips hos naboer på ting de evt. savner og ville gjordt anneledes..så kjekt å være den siste til å pusse opp :) hehehe..
klem fra marianne. kanskje vi treffes på mandags kveld?!