fredag, januar 22, 2010

Hvitstil fyrer seg skikkelig opp og er forbanna!

Det er ikke ofte jeg tar opp politiske spørsmål, men i dag er dagen. Det gjelder foreldrepermisjon eller rettere sagt delingen av foreldrepermisjon!

Jeg synes det er helt krise at det nå diskuteres at permisjonen skal deles likt mellom foreldrene. Ikke fordi jeg ikke vil at min kjære husbond skal få være hjemme med ett barn i fremtiden, men jeg fyrer meg opp fordi myndighetene ikke gir tilliten til foreldrene selv. Hver enkelt familie bør jo få lov å velge hva som passer familien best.

I mange familier er det vanskelig for en av partene å ta ut sin permisjon slik myndighetene ønsker. Ta min mann som eksempel. I hans tidligere jobb som eiendomsmegler må han jobbe kontinuerlig for å ha salgsoppdrag klar for salg neste måned. Om han tar ut permisjon i tillegg til sommerferie på ett år, da ser vi store inntektstap fordi han ikke har noe å selge måneden etter permisjonen/ferien. Det samme gjelder mennesker som jobber med prosjekter - man kan rett og slett ikke ta fri når det passer myndighetene. Det triste er at barnet da mister denne tiden med foreldrene, for permisjonen ikke kan føres over til den andre foreldren.

Jeg blir provosert og håper at det en gang blir slik at familiene selv kan bestemme hva som passer dem best. Myndighetene burde komme med ett anbefalt deling, men valget bør vi få ta selv mener jeg!

ER DERE SOM LESER ENIG? BØR VI FÅ VELGE SELV???

Christine
PS: for de som nå tror jeg er gravid- det er jeg ikke!

105 comments:

Hilde Heimdal sa...

Helt enig , man må få velge selv !!

De vil ha kontrollen....huff....

aase sa...

Måtte faktisk le littt av siste steningen der altså.

Jeg er HELT ENIG i at dette må vi foreldre selv bestemme!! dette kan ingen utenforstående bestemme for oos, det blir rett og slett for dumt.......

Ha en strålende helg der nord!!!

Vigdis sa...

JA! Helt enig!
Mannen min har heller ikke mulighet til å ta ut masse permisjon. Prinsessa vår er nå 13 mnd, og han har ikke hatt mulighet til å ta ut permisjon fordi han har egen bedrift som først må komme skikkelig på beina (og flere arb.plasser å ta vare på). Men aldri i verden om han kan ta både pappaperm og ferie senere, i et og samme år. Vi søkte om å få overført hans permisjon til meg, fordi vi vet om andre i akkurat samme situasjon som har fått det, men nei...

Lille My sa...

Foreldrene bør absolutt få bestemme selv!! Hvorfor i all verden skal staten bestemme det? Nei, nå må de skjerpe seg og slutte å blande seg inn i ting de ikke har noe med :)

Ingun sa...

JA, man må få velge selv! Hvamed de sommer ammer. Det blir jo bare plunder!

L sa...

Jeg er helt enig med deg. Jeg håper at mange nok engasjerer seg og at det blir en endring på disse firkanta reglene som setter småbarnsfamilier i økonomiske tap uansett om pappa tar perm og ofte da får utbetalt mindre enn vanlig lønn eller pappa ikke har mulighet til å ta perm og mamma gjerne tar ulønna perm. Vi vil vel alle uansett om er mamma eller pappa være mest mulig med barna fram til barnehagetida. Takk for at du snakker høyt og engasjert! Hilsen M

Blå-hvit samlemani sa...

Jeg er helt enig med deg. Det burde vært opp til foreldrene å avgjøre.

Kjenner at jeg er glad vi fikk unger da jeg fikk ha mesteparten av permisjonen med hensyn til amming...mest praktisk syns jeg..

Unknown sa...

Jeg har ikke barn og skal heller ikke ha det, men denne saken har engasjert meg ganske mye faktisk. Jeg synes at når mennesker er voksne nok til å få barn, så bør de også få lov til å bestemme selv og seg i mellom, hvem som skal være hjemme når. Dette er ikke noe Jens har noe med i det hele tatt, pappakvoter meg i rattata!

Dette er jo en regel for å sikre menns rettigheter og for å flere fedre til å være hjemme, men ærlig talt, vi lever i 2010. Jeg har diskutert dette med noen AP-politikere (som er imot fjerning selvsagt) og de mener at menn trenger denne regelen for å i det hele tatt få lov av kona å ha permisjon. De mener at kvinner nekter menn å være hjemme.. men da lurer jo jeg på: hvor er ballene til de mennene som lar seg kjøre over?? Ærlig talt. De lar mor bestemme for å bevare husfreden? Ja det blir et bra hjem å vokse opp i..

(phu.. var visst ikke bare du som var engasjert i dette... beklager langt innlegg!)

/fru Perez :)

Noatunfrua sa...

Helt enig med deg! Det provoserer meg også!! Jeg skjønner ikke hvor disse "folkevalgte" tar disse tingene fra.. For det er jo ikke "folket" som ønsker det slik, men en gjeng med politikere som sitter på sin høye hest og skal bestemme ting som folk burde få avgjøre selv..

Guro sa...

Uups, jeg er uenig med deg jeg... :/ blir jeg blokkert nå?? :)

Egentlig er jeg for en deling på 50/50 jeg. Men mye må endres før det blir rettferdig for alle. Feks jeg, som er tidsbegrenset uføretrygdet i 3 år, jeg og min familie hadde måttet innstilt oss på tap fordi menn til uføretrygdede ikke har de samme rettighetene som menn til arbeidende kvinner. Så, jeg er for 50/50, men da må alt være på plass slik at noen familier ikke "detter utenfor" reglene først.

Fjasevas Huset sa...

SOM JEG SKULLE SAGT DET SELV!!!
Det sitter noen "glupe" hoder på storinget som stort sett er rødstrøper(ikke meningen å stemple altså:-)) og mener en hel masse for resten av befolkningen. Det er greit at de har meningen, men de kan ikke tvinge på sine synsinger og meninger på folket. Noen ting vet man faktisk best selv, og når det gjleder familielivet må det jammen meg være opp til hver enkelt!!! Alle har ulike livssituasjoner, og det må man ta hensyn til. vi er er et regel land, men av og til drar vi disse reglene med oss inn i ting vi ikke trenger!!
Det er min mening. Og jeg blir også skikkelig provosert av dette!!

Men så er jeg blid igjen:-) Hehe..
Ha en fin fin dag

Nina og cocobongoo sa...

Sier meg veldig enig med deg Christne!
Jeg blir også provosert av dette og fatter ikke at hver enkelt familie kan få bestemme selv.
Jeg har en mann som et driver sammen med sin bror. Det sier seg selv at det faktisk er umulig for han å ta ut permisjon og at det er jeg som må ta permisjonen.
Heldigvis,...skal ikke jeg ha flere barn, men dette bør være opp til hver enkelt familie!
Håper dere får en fantastisk helg oppe i nord.
smil og klem

bolgv84 sa...

Jeg er helt enig med deg,vi må få bestemme fordelingen selv.For oss del ble det til at jeg tok ulønnet perm for di at min mann ikke kunne ta så lang perm .Nei vi må få bestemme selv....du har foresten en fantastisk side.....RIKTIG GOD HELG

Ingvild B sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
hvitstil.com/Christine sa...

Guro: det er selvsagt lov å være uenig. Samtidig ser jeg at din situasjon er litt spesiell- jeg har desverre ikke satt meg inn ireglene rundt din situasjon.

hvitstil.com/Christine sa...

Kanskje det er en ide å sku opp beløpet man får dekt av NAV (6 G). Det er jo slik at det er mange som tjener mere enn 440 000(er det rundt der det ligger). Det er jo mye penger, men om man har enn høyere inntekt så har man kanskje utgifter deretter også. Lånene må dekkes regninger må betales. Jeg tror at det er et økonomisk aspekt som avgjør permisjonsfordelingen i mange tilfeller!

Gurimallada sa...

Helt enig med deg!
Dette må foreldrene få bestemme selv!

Skummelt at norge blir altfor
statstyrt.

Ha en flott dag i gjestehytta!

Hos Camilla sa...

Haha, festlig tema - dette fyrer nok opp mange ja...
I vårt tilfelle var det helt omvendt, det var mor i huset som hadde en slik jobb at hun egentlig ikke hadde "råd", eller mulighet til å ta seg fri for å få barn - derfor endte det med at Pappan var mer hjemme enn meg - fungerte bra det, ble en jævel på å dobbelpumpe.
Det jeg tror at myndighetene ønsker, er å tvinge fedre til å ta større del i permisjonen, for å likestille menn/kvinner i arbeidslivet. Det er vel ikke noe hemmelighet at barnløse kvinner midt i tjueåra ikke er like attraktive, nettopp fordi det er stor sansynlighet for at vi blir "borte" et par år i nærmeste fremtid. Jeg har vært arbeidsgiver selv jeg, og det lover jeg dere, dette er et faktum.
Dette er ikke noe problem egentlig, dersom mannen din er megler, og du blir gravid - får vi jo håpe at han får vite dette såpass tidlig at han har 7-9 mnd å forberede seg på. Det er jo egentlig bare å legge av 3-4000 hver måned i svangerskapet det, så har dere penger midler i et par måneder etter endt permisjon.
For min del er det for mange som bare ser "problemer", og ikke det faktum at det er en viktig investering for begge foreldrene å dele likt - også i solidaritet for arbeidslivet generelt slik at vi blir likestilt der.
Hilsen rødstrømpa med to barn som har vært hjemme med Pappan sin!

Vibeke / Mammas Hus sa...

*ler* Akkurat som når jeg nevner jeg er kvalm må man avkrefte med en gang! ;P

Og jeg er SÅ enig. Har alltid ment at familier må få velge selv hva som er best for dem! Hvorfor skal noen som "sitter på kontor hele dagen" bestemme hvordan det skal være for alle landets familier?!

Hva som passer for oss passer ikke nødvendigvis for naboen.

Fregnepetra sa...

Enig med du. Og en til ting som aldri diskuteres er jo at pappas foreldrepenger skal være utifra mors opptjente rettigheter og tidligere lønninger. Det blir jo ofte helt økonomisk feil i de fleste familier.
Men du, du må bare sørge for at du har best mulig rettigheter når nr. to velger å komme..... Vi fikk nr. 2 og 3 samtidig og fikk hele 7 uker ekstra permisjon...hva er det da? i forhold til om man skulle hatt to permisjoner (2 år).
Jeg er ferdig med å få barn, så det er flott at dere som tenker få og evt. få flere engasjerer dere i denne saken...eneste mulighet til å få endret disse godene.

Anonym sa...

Helt enig med siste kommentaren Christine! Tror ofte det er det økonomiske aspektet som spiller størst rolle. De aller fleste velger vel fortsatt 80% lønn i 56 uker, og det er jo allerede en god avkorting. Dersom 6G er mindre enn det man normalt tjener blir det enda "værre". Nå tjener jeg mest her hjemme, så vi håper på en plutselig og overraskende økning av "G";-) Jeg blir nemlig hjemme 46 uker og mannen 10 pga amming. Kjedelig at når man trenger pengene som mest, men et nytt familiemedlem til verden, da en inntekten minst.. ;-(

Perlemor sa...

Enig med deg Christine!
Kun foreldrene vet hva som er best i deres tilfelle - og alle familier er ulike/har ulik livs- arbeidssituasjon!

La oss få tenke sjæl!!!
Fredagsklem med ønske om en fin helg fra Perlemor ;)

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Helt enig med deg!
Opplever det som et overtramp og et gedigent inngrep i den private sfæren, og ikke minst mangel på forståelse for ulike arbeidsforhold/yrker.
Man skulle simpelthen tro at alle jobbet på kontor fra 8-16.

Foreldre er fullt i stand til å velge selv.
Sukk, det er rett før vi blir sendt i barnehagen med regjeringen som parktanter.
Trøst deg med at du ikke er den eneste som fyrer deg opp, vi er mange.

Klem fra meg og god helg.

Inger-Lise sa...

Ja ja! Helt enig!!!
Skjønner ikke at de som bestemmer ikke ser at mange mister masse permisjon (=kvalitetstid med baret sitt) fordi ikke alle jobber egner seg til å ta fri her og der.
Jeg er absolutt for at pappa må få masse mer perm, men fordi vi velger det selv!
Ser hvorfor du kan hisse deg opp rundt dette, det er er følsomt tema og jeg kjenner jeg blir engasjert når jeh skriver om det! ;)
Ønsker deg og dine en god helg, men mange koselige planer!

Lemonia sa...

Hva med kvinnelige eiendomsmeglere, tar ikke de permisjon? Jo, det gjør de. Jeg tror mange menn innbiller seg at de er uunnværlige, og det er de ikke. Kvinner som får barn og har selvstendige stillinger klarer det fint (og er vanligvis også hjemme mer enn de lusne 10 ukene menn ikke tror de kan være borte). Kvinner ser løsninger, menn har bare bestemt seg for at de ikke kan være hjemme, sånn føler jeg at det ofte er.
I en ideell verden synes jeg helt klart at hver enkelt familie må få bestemme selv, men slik det er nå får det visse konsekvenser for samfunnet fordi mange menn nekter å ta permisjon, mange arbeidsgivere hinter om at hvis mennene tar mer så vil det få konsekvenser for jobben, mange kvinner trumfer gjennom hele permisjonen til seg mot mannens vilje, mange arbeidsgivere kvier seg for å ansette kvinner i fruktbar alder fordi de blir borte lenge fra jobb osv osv. Jeg synes det er positivt at menn er hjemme mer enn noen få uker, dessverre må det ofte "tvang" til før folk endrer mening. Det er ikke så veldig lenge siden det var helt utenkelig at menn skulle være hjemme i det hele tatt, nå synes de fleste at pappapermisjon er positivt, så folk snur til slutt. Det er i allefall min mening.

Maria Therese sa...

jeg er så absolutt 100% enig med deg!
Ikke bare av den grunn mn det er jo mange som ammer til barenet er nermere ett år å det er ikke altide det er lett fo en mor å ha ammepause på jobb eller at far kommer hver gang barnet skal ha mjelk.
+en masse andre grunner en lett kan ramse opp

pensjonat frua sa...

JA helt ENIG!!! Dette bør være opp til hver enkelt familie og velge!

Minka sa...

Helt enig med deg, dette burde være opp til foreldrene selv å bestemme.. Hadde vi havnet i dette hadde vi ikke klart oss, her er det bare en som er i arbeid, så det sier seg selv at det ikke hadde gått...Og dessverre er det nå slik i dagens samfunn at i de fleste tilfeller tjener mannen mest enda..Håper det blir opp til oss...

Anonym sa...

Helt enig med deg!

Dessuten er dette helt stikk i strid med den norske "ammepolitikken". Jeg fullammet til mitt barn var 6 måneder, han nektet å ta flaske og vi hadde gradvis tilvenning av fast føde. Dette hadde jo selvfølgelig ikke vært en mulighet for mannen min, likestillingen må se sin begrensning på dette området..hehe ;-)

Uansett, taperen hadde blitt vårt barn. DET er uakseptabelt!!

Idun // Breidablikk sa...

Helt enig. Vi må få bestemme selv! Selv er jeg gift med en som jobber offshore og han har hatt og har MYE kvalitetstid med sønnen sin, og vi sammen som familie i barseltiden. Så vi "trenger" ikke å dele 50/50 for far er hjemme likevel! Og skal han ha mer fri enn han har vil dette gå ut over vår økonomi..
Ja til valgfrihet for voksne mennesker.....

Lillian's hus og heim sa...

Heilt enig, man må få bestemme sjøl kem som skal ha permisjon og når.

Pga min mann er sjølvstendig næringsdrivande så kan ikkje han ta permisjon, han taper mykje penger på det.. Så her har eg hatt all permisjonen utenom hans 6 veker.. ;D

Flott blogg du har!! ;D

Mariann sa...

Hei Christine, og gratulerer med vel overstått flytting til Narvik :) tror ikke jeg har kommentert etter flyttingen. Jeg er VELDIG enig med deg, dette skal vi kunne bestemme selv i familien. Og dette med kontantstøtten også, her syns jeg beløpet burde vært høyere pr mnd og heller begrense seg til barnet er 2 år, det er vel opp til 3 år idag. Har forresten lukket bloggen min, kan sende deg en invitasjon :)

Håper du ikke er forbanna så lenge og at helgen blir fin :)

Kathrine 'Glimt' sa...

v e l d i g enig med deg!!!
Hver familie bør få velge selv!

Lillan sa...

Hei

jeg er så enig med deg!! synes hele likedelingsprosjektet som disse politikerne driver med er noe stort tull!!! alt skal være likt mellom far og mor og det synes jeg er helt feil!! Folk må få lov å velge livsstil og ordning selv! Personlig synes jeg også pappapermisjonen er noe tull. Men der er sikkert mange uenige med meg. Men for oss så passet ikke det med pappaperm inn i livet vårt..ble bare sus og rot! Men vi måtte gjennom det pga TVANG! helt sykt spør du meg. Tar helt av det med at pappaer MÅ MER PÅ BANEN! synes foreldre greier å ordne opp i slikt selv, tross alt er det privatliv de skal bestemme over.

JEg er litt for det gamle jeg da:) JEg synes det skal være litt forskjell på dame og mann men samfunnet blir mer og mer likedelt...Det kan by på problemer.

ha en fin helg

klem Lillan

Aqua-lady - interiør og hverdagsglimt sa...

Jeg vil bare si meg helt enig med deg!

Ha ei riktig god helg!
:)

sylvia sa...

helt enig.hurra.
sylvia

Anonym sa...

Jeg tittet bare tilfeldigvis innom bloggen din, og måtte bare kommentere at jeg er SÅÅÅ enig! Detter er noe som burde kunne bestemmes av hver enkelt familie! Ja til valgfrihet!
Maria

WA sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Kvinnelige eiendomsmeglere får vel ikke barn. Ellers helt enig med Brabo og Lemonia. Det gjelder vel å se ting litt i perspektiv, og ikke hvor langt nesa rekker! Å tviholde på egen permisjon kan ofte være ris til egen bak.

Hege K sa...

Helt enig!!

Anonym sa...

Helt enig!! Og for å være litt egoistisk og usakelig, så syns jeg faktisk at mammaen fotjener dette året hjemme så hun kan nyte barnet sitt. Det er jo tross alt vi som har gått gravide, ammet og lånt bort kroppen. Og når det gjelder karrierekvinnene som føler at de taper i arbeidslivet, så må de gjerne gå ut i arbeid igjen dagen etter de har født for min del, men hver så snill og ikke bestem hva andre skal gjøre. Det må nesten bli opp til hver enkelt familie :-)

Gunhild sa...

Jeg kjenner jeg blir veldig provosert selv. Tidligere har vi ikke behøvd å ta stilling til det på samme måte, siden vi har vært studenter/ hjemmeværende og derfor ikke hatt noen permisjon på den måten. Men denne gangen vil vi jo falle under "reglene" som settes. Og jeg syns det er helt idiotisk at noen andre enn oss som foreldre skal bestemme hva som er til det beste for vårt barn og vår familiesituasjon. Det er jo fantastisk at vi får permisjon og mulighet til å være hjemme med barna, men på det grunnlaget som nå bestemmes så er jeg ikke enig lenger.
Jeg for min del syns amming er utrolig viktig, også mer enn bare 1 år. Og det er viktig for barnet- som blir den som lider hvis jeg skal enda tidligere ut av huset. Det har heldigvis aldri vært noe problem her med far- barn relasjon eller tid til hverandre, selv om jeg ikke har vært utenfor huset etter 6-9 mnd og far har vært "alene hjemme". Jeg tror at man som nogenlunde oppegående foreldre klarer å skape bånd og tillit til sine barn uten å måtte tvinges til det i bestemte perioder, og alt innenfor barnets første leveår. OG at man er nødt til å få lov til å bestemme selv hvordan man vil ta vare på barna sine i permisjonstiden. Guriland... kjenner jeg blir skikkelig spent nå på hva utfallet blir. Men dette engasjerer skikkelig hvertfall! :)

Marianne's Blogg. sa...

jeg er absolutt enig :)

Anonym sa...

helt enig me dæ:-)trine

Karen sa...

Som om jeg skulle ha skrevet det selv!!!!!

Titt Tei sa...

Helt helt enig! Ufattelig at vi ikke kan få bestemme selv! Utrolig provoserende - så flott at du tar dette opp!

Anonym sa...

Jeg opplever det som veldig positivt at gutta nå har 10 uker sammen med ungene sine det første leveåret. Mest ut ifra et likestillingsperspektiv. De har jo alltid i teorien hatt mulighet til å ta så lang permisjon som de vil, men få har gjort det fordi det ikke har vært vanlig at gutter skulle være omsorgsperson slik som jentene, og jeg tror at mange jenter ser på denne permisjonen som SIN, og ikke ønsker å gi fra seg uker til pappa.
Det er aldri gunstig for en gutt karrieremessig å være borte i en så lang periode, men det er det vel heller ikke for jentene?
Jeg jobber som personalsjef i et mannsdominert it-firma, og jeg hører bare positive tilbakemeldinger fra gutta som gleder seg til lang, god kvalitetstid med barnet sitt - noe jeg vet de fleste ikke ville ha fått dersom, satt på spissen, "mamma fikk bestemme".

Men JA! Jeg er enig med deg jeg... vi burde få velge selv - men slipp gutta til! :o

Hilsen meg

Anonym sa...

heilt enig med deg.
er gift med ein bonde og har ikkje mulighet å ta ut permisjon.
la oss velga sjøl

susan`s side sa...

Jeg er helt enig med Lemonia og Brabo jeg.
Farsrollen fra vi var små til nå har endret seg radikalt og mye av dette tror jeg skyldes bla. pappapermen.
Og slik det er nå trenger vi at pappapermen er bestemt slik at ikke arb. giver kan si til pappaer at de ikke syns noe særlig at han tar permisjon.
Den tiden hjemme med barnet når det er lite og det er bare barnet og pappaen tror jeg er kjempeviktig, at bare de 2 får være sammen og lage sine rutiner.

Det jeg er helt enig med deg i er at reglene må endres slik at man ikke lider økonomisk når far tar ut permisjon.

Anonym sa...

Helt enig! Hver familie er ulik, og har ulike ønsker og behov. Det er et større behov for at mennene får permisjonspenger ut i fra sin inntekt. Det er jo der problemet ligger.
Og til Guro: I ditt tilfellet er vel ikke problemet at man ikke tvinger pappa til permisjon, men at pappene ikke får de pengene de skal ha under permisjonstiden.
Mao: Det er dårlige økonomiske løsninger som hindrer fedre i å være hjemme, IKKE ønsket om å være hjemme.
Og ønsker de ikke å være hjemme, så får det være opp til hver enkelt familie.

Unknown sa...

Jeg er helt enig med deg, Christine! Syns det er helt tragisk at alle skal tvinges inn i den samme boksen med 50/50 fødslespermisjon. Det fins så mange ulike arbeidssituasjoner rundt omkring i hjemmene, så det er umulig å finne noe som passer for alle, bortsett fra å lage reglene slik at hver familie finner ut av hva som passer seg selv best.

Og å komme med argumenter som at "noen kvinner trumfer seg til hele persmisjonen" osv., og at det derfor bør deles likt syns jeg er litt fjernt. De aller fleste foreldre klarer å kommunisere med hverandre og finne ut av dette selv.

Når det gjelder amming, så anbefaler myndighetene oss å amme i et år. Hvordan skal det være mulig hvis vi bare skal få være hjemme et halvt år? Greit nok at man har rett på så og så mye ammetid i løpet av en dag hvis man ammer mens man er i arbeid. Men det fungerer ikke i min jobb der jeg pendler nesten en time hver vei. Jeg har ammet begge mine barn i 10-11 måneder, og jeg ser ikke for meg at jeg hadde gjort det hvis jeg hadde måttet begynne å jobbe etter et halvt år. Det er mulig å pumpe seg selvfølgelig, men det erstatter ikke den ammestunden da man sitter med barnet sitt i armene og det får drikke melk fra morens bryst. Norske myndigheter er jo veldig klare på at det er det beste for barnet. Så med en slik løsning blir uansett de små babyene våre taperne. Sånn kan det ikke være!

Håper noen starter en underskriftskampanje mot dette forslaget, for jeg tror de aller fleste foreldre er enige med oss i dette, Christine!

Og når det gjelder likestilling så er jeg lykkelig over alt rødstrømpene har gjort for å bane veien slik at kvinner har fått mye større rettigheter enn vi hadde i gamle dager. Men vi gjør en stor feil hvis vi skal tenke at menn og kvinner er like. Det er vi ikke, og kommer aldri til å bli det heller. Vi er bygd opp på forskjellig måte og har forskjellige interesser. Derfor kan vi ikke styre alle inn i den samme malen for at alt skal være likt. Det syns jeg er helt misforstått.

Dette ble en veldig lang kommentar, men denne saken engasjerer meg virkelig. Flott at du tar det opp!

Anonym sa...

Beklager, leste ikke Guro sin kommentar godt nok... Ser i ettertid at det ikke er økonomisk motivert synspunkt, så overse kommentaren før ang dette...

MarnyAlice♥Kalas Mystiske Hjørne sa...

Eineg!!
Eg er gravid, og irritera meg over permisjons vilkåra i verdens rikaste land!!
Likar heller ikkje at dei minskar mora sin perm og gir til faren, skulle heller auka heile permisjonstida!!!!

Og til deg Guro; har ikkje sett meg inn i "spesielle" tilfeller. Men koffor skal det vere annleis for menn der mora er uføretrygda?? Ingen som vert sjuke kan noko for det!! Slike ting blir eg forbanna over!! Slik forskjellbehandling som det!!

Og i tilleg må ein kjempe for alt muleg, enten mens ein er gravid eller etterpå!!

Nei her er det mykje ein kunne ramsa opp som ikkje er bra nok, men no får det vere nok :)

Unknown sa...

Dessuten handler det ikke om at kvinnene skal tviholde på sin egen permisjon (som jeg ser en anonym her har skrevet). Tydeligvis er det også en del politikere som tror det. Jeg tror at ved å tvinge alle inn i en løsning der det skal deles 50/50, så vil det være mange små babyer som ikke får den beste løsningen som kunne vært gitt for dem. Det er barna som blir sittende som taperne, ikke mammaene! La meg gjøre det klart at jeg ikke mener at barna har vondt av at mamma jobber mer og at pappa er mer hjemme. Dette er noe hver enkelt familie klarer å finne ut av. Og hvis de er redd for at pappaene blir overkjørt av mammaene når det kommer til hvordan dele permisjonen, så har de tydeligvis ikke så stor tro på de fleste unge fedre i Norges land.

Fjordheim sa...

Helt enig i at foreldre bør få velg selv. HAr ikke føllt så med på dette siden det ikke er aktuellt for meg. Men det er vel noen parti som mener foreldre bør få velge selv? Mendet er nok ikke blandt dei som nå sitter i regjering. Der er dei stort sett for overstyring. Får håpe folket sier veger riktigere neste gang.
Ha ei flott helg :)

Heike sa...

Hei,

jeg er HELT enig med deg. Dette mÅ vi få velge selv hvordan vi vil fordele.

kaimai sa...

hei,

jeg er også helt enig, Christine!

Det aller viktigste opp alle %-fordelinger og likestillingsspørsmål må da tross alt være BARNET??? Det er jo p.g.a barnet vi er hjemme, og da må det jo være til barnets beste alt skal skje?!!

F.eks: Ikke alle barn spiser like greit, og er avhengig av puppen til mor lenger enn 6 mndr! Hvis da mor jobber et stykke unna, er det jo helt vanvittig hvis de mener at pappa skal tvinges til å kjøre att og fram med et sultent barn...

Argh!

:)

Ha en flott helg!

Anonym sa...

Helt enig med deg Hvit stil!!!
vi er voksne mennesker som må få velge hvordan vi skal passe ungene våre selv! Jeg er akkurat i mamma permisjon nå med lille Anniken på 4 mnd. pappaen tar de siste 10 ukene + 4 uker ferie så da får han 14 tilsammen. Min mann ville nok gjerne hatt halve permisjonen, men det er uaktuelt for meg mest pga amming men og fordi kroppen trenger tid på å komme til bake i form etter bekkenplager og div!!

Forresten liker jeg bloggen din kjempe godt!! Nydelig stil har du!!

Anonym sa...

Jeg er helt enig med deg!!! Fint at dere er flere som reagerer på dette!!!

line sa...

Helt enig, man burde få velge selv!

Kine sa...

HELT og HOLDENT enig!!!!!!!!!Synes de skal prakke på oss vanlige dødelige så mye rare regler og normer!!!Hvorfor kan ikke folk få velge selv??JA til likestilling,men det passer ikke til ALLE bestandig,da bør folk få finne ut av ting selv mener jeg..det som passer for dem,passer ikke for naboen!

Anonym sa...

Ja dette er jeg enig i. Denne diskusjonen har pågått lenge nok. Vi kan stemme, skaffe oss forpliktelser som flere milijoner i gjeld, handle alkohol osv. Men bestemme hvem som skal ta seg av barna våre noen måneder mens de er bitte små det skal staten bestemme. Dette er kun dårlig politikk. Norge trenger all den arbeidskraft den kan få å litt til, fedre tar ut mindre permisjon enn mødre. Splitt permisjonen 50-50 å mor Norge tjener på det. Er det derimot stor arbeidsløshet er det best for barnet å gå i park fra ti til to å at mor er hjemme. Kun politikk.
Nei stå på , dere les mødre og fedre er definetivt kvalifisert til å ta denne avgjørelsen selv.

Anonym sa...

Først; Takk for en veldig fin blogg! Veldig koselig å føge med på.

Jeg er uenig med dere som synes man skal få velge helt selv. Jeg er for en tredeling av permisjonen. Dette ER politikk. Vi må ha likestilling på hjemmebane for å få likestilling ellers i samfunnet. Jeg vil at jeg skal være like attraktiv på arbeidsmarkedet som mannen min, og jeg vil at amnenn min skal gjøre like mye hjemme som meg. Dette er viktige skritt på veien mot likelønn og likestilling.

mi-rachel sa...

så enig!!!!!!
valgfrihet til hver familie til å gjøre det som er best for sine barn og passer familien best! det er jammen meg måte på hvor mye og hva myndighetene skal bestemme.

Anonym sa...

ENIG!! Dumme regjeringen. Korrupte og maktarrogante "bedrevitere". MY ASS!

Havets Datter sa...

Som om jeg skulle sagt det selv!!! Kjenner jeg fyrer meg skikkelig opp når det blir snakk om dette!!

Mette sa...

Jeg er ogsa helt enig i at foreldrene bor fa bestemme selv hva som passer dem best.

Vil samtidig minne pa hvor priviligerte vi er i Norge som har en slik fantastisk lang permisjonsordning. Bor na i England (ordningen her kan ikke sammenlignes med den norske!), men vi not godt av den norske ordingen da vi fikk barn og bodde i Norge for snart 14 ar siden. Min mann var den gang ikke i arbeid (ble klassifisert som arbeidsledig for han holdt pa med en utenlandsk doktorgrad - lang historie:-)), sa vi sokte om a fa hans kvote overfort til meg. Saken var jo at var sonn skulle fa nyte godt av a ha (en av) foreldrene hjemme sa lenge som mulig.

Ellers takk for hyggelig blogg! Kikker ofte innom for inspirasjon og gar i tanker om a lage egen blogg. En moderne vri pa a fore dagbok :-)

Henriette sa...

Hurra for deg!!!!! Eg er hundre% enig. Med frk dings mista me pappapernisjonen då husbonden ikkje hadde mulighet til å ta ut permisjon. Som sjølvstendig næringsdrivande er det ikkje berre å ta fri.........

Dessuten synes eg og at det faktisk er opp til kvar enkelt familie å bestemme korleis dei vil dele permisjonen, ikkje myndighetene! Så aplaus til deg:0)

Klem:0)

Anonym sa...

Kunne ikke blitt mer enig:) dette må hver familie bestemme selv, vi har heller ikke hatt mulighet til at min mann har tatt ut permisjon pga lønn. Hvem skal betale regninger når en har årslønn langt over g6? en har jo lån og regninger i forhold til inntekt. Så hvis vi skal ha vårt 3 barn så må vi spare opp lenge i forkant for å dekke tapet. Ikke er det alle pappaer som har lyst å gå hjemme så lenge heller, de er likevel like gode pappaer. Hvis en driver et firma så kan en ikke bare ta fri i 6 mnd...
LYKKE TIL MED PROSJEKTENE DERES DER OPPE:)
Hilsen Elisabeth

*Camilla* sa...

Veldig ening med deg. Også for selvstendig næringsdrivende er dette håpløst. Min mann vil miste all inntektsgrunnlaget sitt og sine oppdragsgivere så vi har desverre ikke mulighet. Og det er IKKE fordi han ikke vil.

Dette er noe hver og en familie burde klare å løse på egen hånd.

Fryktelig provoserende ja!!!

Karin sa...

Jeg har ikke barn men mener at foreldre må få velge selv. Vi lever alle forskjellig å har forskjellige arbeidsplasser å utfordringer i forhold til hvordan vi jobber. Helt enig med deg!!

Himmel & Hav sa...

Jeg er heeeelt uenig:) Jeg fatter ikke at ikke menn står på barikadene og krever å få en større del av permisjonen jeg. Menn går jo glipp av så utrolig mye ved å ikke ta større del i de første årene av et barns liv. Og for ikke å snakke om at det hadde vært lettere for menn å "forsvare" permisjonen overfor arbeidsgiver. Mange menn blir uglesett på arbeidsplassen om de ber om en ekstra lang permisjon. Positivt for likestillingen hadde det også vært. Når det gjelder økonomi så tror jeg at en med tilrettelegging og planlegging kan få til veldig mye. Synes alt for mange svartmaler sin økonomiske situasjon. Er det ikke verdt det om man må gå ned i levestandard for en stund da? Er jo ikke sååå mange årene det er snakk om. Be om avdragsfritak på lån, spar det en kan klare gjennom svangerskapet og lev nøkternt. Barna MÅ jo ikke ha merkeklær og den mest hippe vogna, en MÅ ikke pusse opp badet, en MÅ ikke reise til syden hvert år osv. Nei, det er lov å tenke annerledes... (PS: måtte jo kvotering til før damene fikk innpass i ASA styrene også)

Himmel & Hav sa...

Og forresten; en må ikke ta all permen det første året. Permisjonen kan fordeles over tre år.

Drømmen om en eplehage sa...

Norske foreldre anno 2010 er mer enn kapable til å fordele foreldrerollen mellom seg. Så ja, jeg er helt enig!

Og slubbispappaer uten nok god ballast med seg til å vite hvordan og ville være en viktig og stor del av sine barn liv blir ikke bedre fedre av å tvinges hjem.

Hadd jeg blitt tvunget ut i jobb etter 6mnd ville det fått fatale følger tror jeg. Et etterlengtet svangerskap som hang i en tynn tråd i 8mnd. Et keisersnitt som holdt på å gå så galt som det kunne. En barseltid med et mye sykt barn og sykehusopphold. Jeg var knapt nok tilstede i denne verden på den tiden og hadde faktisk ikke klart å fungere i jobb. Brukte lang tid på å bearbeide alt. Er ikke helt ferdig enda heller tror jeg og blir det kanskje aldri ;o)


Uansett om det er slik eller sånn, vi må da få fordele disse oppgaven selv. Eller skal de inn å bestemme at mamma lager middag man, ons, fre og søn og pappa tirs, tors og lør også?

Nå skal jeg gi meg ;o)

Ha ei fin helg da! ♥
Nemlig!

Fru Ruud sa...

Helt på trynet at de skal kunne bestemme over slikt. Det bør så absolutt være opp til hver enkelt familie hvordan de ønsker å dele permisjonen. Både økonomisk tap og som du sier ulike arbeidssituasjoner avgjør for hvordan det er praktisk mulig å gjennomføre. Jeg fyrer meg opp og er forbanna jeg og!! Håper politikerne tar til vettet å heller bruker tid på viktigere saker!
Uansett så må du ha ei god helg!!
Klem Annette

Hege sa...

Såååå enig! er generelt irriter over at myndihetene liksom skal bestemme hva som er best for meg...!!

Anonym sa...

Det er godt ein let seg fyre opp av og til ;-) Eg er nok likevel noko ueinig med deg. Ei pålagt fifty-fifty deling er eg nok i mot, men eg er absolutt for at at det kjem nokre føringar som gjer at pappaen er sikra meir permisjonstid åleine med barnet. Tidlegare, når pappakvoten var på fem veker, vart denne i dei aller fleste tilfella teke ut samtidig som mora tok ferie. Altså fekk pappaen ingen permisjonstid åleine med barnet. Det er nok ei kjensgjerning at det er mange mødrer som tenker på permisjonen som "sin," og ikkje vil overlate noko av den til faren. (Eg kjenner personleg fleire tilfelle). Difor er eg for at delar av permisjonen blir øyremerka pappaen.- Ein annan ting er at dess fleire menn som tek ut permisjon, dess meir vil arbeidslivet og også bli tilpassa dette, spesielt med tanke på økonomiske rettar i permisjonstida.

Lille Persille sa...

Jeg kan ikke unngå å tenke på småbarnsmødre på 80-tallet som måtte ut i arbeid etter 5ukers permisjon. De hadde virkelig noe å klage over!

Nå deler nok jeg synet til Lemonia i denne saken, men kanskje jeg endrer mening når jeg selv sitter med et lite nurk i armene mine?:)

Vibeke sa...

Jeg er så enig med deg!!
Vi diskuterte dette i barselgruppen vår i dag, og det var som forventet delte meninger, men for meg som også har en mann som er eiendomsmegler er det jo helt håpløst. De kan jo ikke være hjemme i mange uker ad gangen..
Nei, la oss bestemme selv hvordan vi skal dele permisjone!

Vibeke :o)

Mamma sa...

Dette er tydeligvis et tema som engasjerer mange, og det er godt å se!! Jeg synes det er håreisende at en regjering skal bestemme slik over våre liv, dette blir jo da en kommunist-stat. Et slikt krampeanfall av en ordning som regjeringen tror vil føre de nærmere til et utopisk arbeidsliv med 100% likestilling mellom kvinner og menn. Det frarøver en familie retten til å velge selv. Min mann er selvstendig næringsgivende og vi vil oppleve et enormt økonomisk tap om han skulle være borte fra klinikken i et halvt år. Ikke bare mister han inntekten i den perioden, han mister inntekt til ettertiden også da han har en stor fast pasientgruppe som ville funnet seg en ny kiropraktor pga hans lange fravær. Bare de 10 ukene han skal ta ut når vi får vår lille knøtt er et problem. Hadde situasjonen til min mann vært annerledes skulle jeg gjerne gitt mer av permisjonen til han, men det måtte i så fall vært helt og holdent opp til oss som familie om hvordan vi ønker å splitte den tiden mellom oss. Nei, helt enig med deg Christine!!

Unknown sa...

Jeg er som mange andre her helt enig med deg. Har selv argumentert for dette i politiske diskusjoner.
De aller fleste familier er i stand til å ta gode og riktige valg for sin familie. Dette som nå blir dradd over hodet på småbarnsforeldre ligner lite på demokrati.... Hvor blir det av folks rett til å palnlegge og styre sine egne liv.

Folk flest klare som sagt å ta slike valg selv!!!

Meget godt innlegg fra deg!!!

Unknown sa...

Er enig i at vi burde bestemme selv. Men desverre er d ikke like godtatt at pappaer tar ut mere permisjon. Er mange sjefer der ute som styrer arbeidstakerne sine sånn at di ikke tar ut permisjo. Er desverre sånn i 2010.

Lyse drømmer sa...

Helt enig:) Håper forslaget åpner for det du sier her. Har i grunn ikke helt tenkt over det, siden jeg ikke skal ha flere barn.

Matin sa...

Helt enig! folk må få bestemme selv. Barnet er mer avhengig av moren sin, samt at mor ofte gjerne trenger litt tid på å bli "seg selv". Synes derfor ikke det blir riktig at mannen skal ha like mye permisjon. Tror ikke det er så mange menn som ønsker dette heller. Uansett ingen familier er like og man bør fordele slik livssiuasjonen til hver enkelt familie tilsier det.

Anonym sa...

Enig i at forledre må få lov til å bedtemme fordelingen selv. Når det gjelder det med at man må få dekt lønn over 4G er jeg helt uenig. Du mener vell ikke at det offentlige har ansvar for å subsidiere så mye av lønna vår. Hvis vi skal klare å beholde de velferdsordningene vi har i norge har vi nok ikke råd til det! Og ikke glem - vi er vel det eneste landet i verden der man får lønn under så lang permisjon - i andre land vi kan sammenligne oss med har de langt fra like gode ordninger!

Anno 2009 Hjem og sånt sa...

Så utrolig deilig å se at flere er enige. Dette er en sak som engasjerer meg veldig!

Er selvfølgelig FOR at vi som foreldre skal få velge selv hvordan vi vil fordele permisjonen!!!!. Det er tross alt vi som familie som vet hva som er best for oss og våre barn. De fleste familier velger vel løsninger som er til det beste for sine barn, ut fra de forutsetninger man har der og da. Men det vil alltid finnes unntak, uansett hva slags permisjonsregler man har.

Jeg er heldig som har en mann som har fulgt opp sine barn fra den dagen de ble født, uavhengig av permisjon eller ikke. Ikke alle er like heldige. Jeg er også for at far skal ta ut permisjon, men synes det blir feil at man skal tvinge pappaen ut i 10 uker. Synes familiene selv skal få velge hvor mange uker hver og en skal ta ut.

Det har blitt nevnt i mediene at folk ikke er modne ennå til å velge selv. Min mening er at hvis du er moden til å få barn, da bør du være moden nok til å fordele permisjonen mellom deg og partneren. Greier du ikke det, da er det der problemet ligger. Man bør kanskje tidlig i forholdet og før man blir gravide iallefall, diskutere hvordan man ønsker å fordele permisjonen. Dersom det viser seg at far ikke ønsker å ta ut permisjon, da har man et problem. Særlig hvis mor ønsker han skal det. Hvis mor ønsker å tviholde på hele permisjonen, og far ønsker å ta sin del, da har man også et problem. Det jeg synes er synd er at fars 10 uker faktisk blir tatt fra mors permisjonsuker. Hadde de 10 ukene med pappaperm vært utenom mors 52 uker, tror jeg kanskje færre ville ha protestert.. Ikke vet jeg. Selv har jeg måttet gå tilbake til jobb etter min mening for tidlig fordi nå skal far overta. Jeg har hatt tre slitsomme svangerskap, og barseltider. Jeg har vært utrolig sliten hver gang jeg kom tilbake til jobb. Da har det føltes litt urettferdig å bli avspist hver gang med enda en ny uke til far (tatt fra mors permisjon), fordi staten mener at nå skal pappa få prøve seg litt. Fordi det er til det beste for barnet. Intensjonen er jo bra, for barnet TRENGER faktisk begge foreldrene sine, men ikke bare de 10 ukene frem til ett årsdagen, men faktisk resten av oppveksten også.

Undrer litt på om de fedrene som må tvinges til pappapermisjon, vil tilbringe mye tid med barnet sitt også etter de lovpålagte 10 ukene? Hvis det er slik at det offentlige må tvinge foreldre til å være sammen med barna sine, da burde de som ikke ønsker det kanskje vurdere om de i det hele tatt burde få barn.. Trekker ikke inn økonomi, karriere osv her da altså.. Men rett og slett hva foreldrene selv vil..

Ser at ei her har en 3 årig uførepensjon og mener hun vil tape ved en ny fordelingsordning. Jeg vet for lite om den saken der, men hvis det er tilfelle, bør rettighetene for de som mottar uførepensjon og andre ordninger fra NAV endres. Rett og slett gi ALLE mulighet til å velge selv, uavhengig om man mottar stønad, pensjon eller jobber.

Synes det er bra at man tar opp denne diskusjonen, burde vært gjort for lenge siden. Ser også at noen er uenige i en endring av fordelingen av foreldrepermisjonen. Sånn er det bare. Skal mye til for at alle i et land blir fornøyd. Uenighet er jo det som gjør at det blir en diskusjon også;).

Jaja, tror jeg heller skal legge meg, før jeg avsporer helt. Jeg fikk iallefall sagt det jeg ønsket, iallefall noe av det;).

trine sa...

Jeg er ikke enig.
Istedenfor å ramse opp de samme argumentene så henger jeg meg på det Brabo,Lemonia,Himmel&Hav og noen anonyme har skrevet tidligere.
Trine

Anette {foreldremanualen} sa...

Jeg er enig, man bør så absolutt få velge selv! :-)

Anonym sa...

Jeg synes ikke man bør få velge selv. Alle undersøkelser viser at når folk får velge selv - blir det mindre til far. Men jeg tror ikke jeg er for en tvungen deling 50/50.

Det finnes mange kvinnelige eiendomsmeglere også, de klarer det.

Et tips: Ta ut gradert uttak. Mannen min og jeg skal gjøre det nå, da skal han være hjemme i perm to dager i uka over 25 uker, isteden for 10 uker i strekk - fordi han har en jobb der det passer dårlig å være borte så lenge i strekk. Man kan også ta en dag fri i 50 uker i strekk.

hvitstil.com/Christine sa...

Jeg vet at det finnes kvinnelige eiendomsmeglere(jeg har vært det selv) og vet at de klarer det- det er ikke poenget at de skal klare det. Poenget må være å finne en løsning som er god.
Det er en gang slik at kvinnen føder og går gravid- vi kan ikke være 100 prosent likestilt med menn, men det vi kan er å ha valgfrihet slik at hver familie kan gjøre det som er best for sine barn og sin familie.

Christine

trine sa...

Nettopp fordi det nå en gang er slik at det er vi kvinner som går gravide og føder-som du skriver over her-så er det ekstra viktig at fedrene får bedre permisjonsvilkår. Dette vil være bra for forholdet far -barn,mor - far og jeg tror også mor- barn har godt av det.
Du skriver at vi ikke kan bli 100% likestilt med menn og nei de kan heller ikke bli 100% likestilt med oss, men dette er et skritt på veien til like muligheter både på jobb og hjemme.
Dessverre er det ikke snakk om å velge selv, økonomi,arbeidsgiver og karriere vil da spille inn og valget som blir tatt er ikke alltid det man ønsker for seg og sin familie.
Ved "tvungen" permisjonsdeling vil det komme flere
måter å ta ut permisjonen på,en eller to dager hjemme feks som en skrev.
Trine

Ellen Marie Albertsen sa...

Veldig enig! Hvorfor skulle man ikke få velge slik at det passer for en selv... Det er helt håpløst!
Skjønner godt at du hisser deg opp! Vi snakket faktisk akkurat om dette da jeg leste bloggen din igår kveld, og det stemmer veldig godt...Mannen vil gjerne jobbe, og barnet trenger jo moren mest det første året.. Så hvorfor! Hvorfor gjøre det så vanskelig?!!!

Anonym sa...

Er i bunn og grunn enig og har selv en mann som er eiendomsmegler , så inntektstap blir det. Men det er også en sovepute for arbeidsgiver at permisjon ikke må deles. Det trenger ikke å bli inntektstap om permisjonspengene hadde blitt regnet ut fra fars lønn noe han har permisjon og mors lønn når hun har. Slik det er nå, er det ikke mange fedre som har arbeidsgivere som det er vanlig kotyme og ta ut mer permisjon. Hadde det blitt lov på lagt måtte arbeidsgivere gitt etter og når fedre så at de økonomisk sett tapte ville de nok ganske snart kjempe seg til full lønn også.

Solveig sa...

ganske interessant at vi som er studenter, og som gjerne gjerne ønsket at far skulle få permisjon, ikke har RETT på pappapermisjon, da jeg (mor) ikke har opptjent permisjonsrettigheter. paradoks:)

Solveig sa...

ps- jeg er jo helt borte om dagen. gratulerer med narvikflytting!!!!

jeg er "ekte" narvikværing, kommer på besøk til gate 2, 5 februar. skal også på hytte i skjomen, det er også 22 min unna narvik, hihii.

håper alt er bra!

Linda & Jørgen sa...

Hei snuppa,
æ er så sinnsykt enig med dæ! Det er jo faktisk, som du si, mange som ikke har mulighet til å dele permisjonen likt. Hos oss kan ikke J ta 6 uker i strekk fri. For ikke å snakke om kor uøkonomisk det ville blitt, iom at han har den største inntekten.
Vi sees fredag. Glede mæ!
Klæm

Prinsessen paa erten sa...

Helt enig! Er selv ung og i etableringsfasen og om et par år er det barn i vente. Liker absolutt ikke dette forslaget og håper ikke det blir vedtatt.

Nydelig blogg forresten.

Klemmer fra meg :)

Bea sa...

Jeg er så enig så enig.
Jeg og samboer'n snakket om det i bilen i dag. Synes virkelig hver familie burde få bestemme selv.

Og jeg synes virkelig det er et merkelig forslag med tanke på at det er veldig mange av oss som ennå ammer etter

Og til alle som snakker om de 54 mnd. Det er ikke alle av oss som kan ta ut 54 uker med 80% lønn. Noen av oss velger å ha kun 44 uker med 100% lønn.

Dette er vel en av de temaene som iriterer meg noe vanvittig i politikken. Det virker som at de som nå styrer landet vårt ikke har tro på at VI foreldre ikke KAN ta de valgene som passer våre BARN BEST.

mvh
Siv Beate

Mari sa...

Ja der er eg som veldig mange andre heilt enig, det må man kunne bestemme sjølv! Snart kommer det vel forslag om at dei skal ha halve graviditeten også, skal det være rettferdig, i så fall stemmer eg for at dei første tre mnd er reservert far;) Ha ei flott helg vidare!

Anonym sa...

Jeg er delvis enig/uenig.
Jeg mener at permisjonen burde være tre-delt - for eksempel 50 % til mor, 25 % øremerket far og så 25 % valgfritt.
Etter å ha fått tre barn tett - med samme mann, ser jeg klart fordeler med at far også hadde hatt større aksept for å ta permisjon; både hos arbeidsgiver, men også hos dem selv og kanskje hos barnemoren. Med de unike permisjonsordningene vi har i Norge i dag, så burde det være en selvfølge at far "måtte" bruke dager til barn og hjem(noe som slettes ikke er en selvfølge i de 1000 hjem). Selvfølgelig etter at mor er "kommet seg" og ammingen ikke er til noe hinder. Så jeg er for valgfrihet under visse krav

Elisabet

Bente sa...

Ja man burde få velge dette selv.Og det ut fra livssituasjon, jobbsituasjon og eget behov.Helt klart bra at pappa er mer tilstede, men er da ikke alltid at pappa vil eller egner seg/ eller mamma for den del.

MrsC sa...

Jeg blir bare så.... innmari glad for at det ikke bare er jeg som føler det slik!! Har meldt meg inn i facebook grupper som har samme som tema. Takk for at du tør å si fra! Håper så mange som mulig sier fra så fort som mulig -før det blir vedtatt.

Anonym sa...

Er så steikanes enig!! Begynte i jobb for akkurat 1 uke side, og måtte ta ulønnet permisjon de siste 6 ukene - for å være "backup" for mannen min som er selvstendig næringsdrivende. Det endte selvsagt med at jeg bar mest med barnet. Det var peise umulig å få flytta hans permisjon over på meg, så da måtte vi gjøre det sånn... Tullinger!! - Som ikke stoler på at vi ordner opp sjøl i hver enkelt families behov...

klem fra Mariann

Marie sa...

Man bør velge selv ja! Og jeg syns ikke man skal dra likestillingen så langt at mor og barn ikke blir tatt hensyn til lenger! Det ER bare kvinner som er gravide og som kan amme. Det er også det beste for barnet å få morsmelk og skal mor og barn klare å amme skikkelig, trenger mor og barn ro og mye kontakt med hverandre. Mors kropp og sinn trenger også tid til å falle tilbake til sitt gamle "jeg" noe som faktisk tar litt tid. Mannen min tok de siste tre månedene av permisjonen da vi fikk nmr 2 og det var nettopp fordi vi begge ønsket at han også skulle få mye tid hjemme med junior. Når vi ser tilbake var det veldig positvt, men vi syns vel det at far burde få minst tre måneder hjemme i tillegg til mors permisjon! De er små når de må i barnehagen som ettåringer også.
Hmmm....nei, jeg syns mors posisjon bør beholdes og ikke skyves ut til noe som ikke er viktig. Far er like viktig, men han har ikke de kroppslige funksjonene som mor har.
Så det var min kortfattede mening om den saken....
Så fint dere har fått det i Nord!
Klem

Anonym sa...

Problemet for mange ved en løsning der foreldrene står helt fritt til å velge selv, er jo det at det ofte er mest økonomisk gunstig at det er mamma som er mest hjemme med barnet. At pappa ikke tar ut permisjon blir jo dermed ikke noe reelt valg, men noe man velger pga at det passer best. Jeg mener derfor at en del av permisjonen bør være øremerket far, men at han får tjene opp sine egne permisjonsrettigheter og at permisjonen tar utgangspunkt i hans lønn når han er hjemme med barnet. Dette vil være positivt for både far og mor, og ikke minst barnet som på denne måten får kvalitetstid med to naturlige omsorgspersoner allerede i en så tidlig fase av livet, og ikke en far som "hjelper" mor.