tirsdag, januar 26, 2010

Malingstips 2

Siden vi begynte å male i Gjestehytta har jeg fått masse mail og kommentarer med malespørsmål. Jeg vil minne om at jeg ikke er noe malemester (langt derifra!), men jeg kan prøve å svare på det jeg kan.

En spurte hva jeg mente med grunning og hva jeg grunnet med.

Grunning er det jeg legger under selve malingen. Det finnes forskjellige typer. På panelveggene i hytta brukker jeg sperregrunning i tillegg til to lag med kvistlakk for at ikke kvistene skal blø gjennom malingen.
Når jeg skal male feks en stol bruker jeg heftgrunning under malingen.

Hvilken farge bruker jeg?
Jeg bruker 0500 N.

Hvilken malinstype bruker jeg?
Jeg har før sverget til oljemaling men merket at etter tre år på Nesøya hadde oljemalingen gulnet ganske mye. I Gjestehytta bruker jeg vannbasert maling fordi vi bor her mens vi maler. Jotun Lady valgte vi, og er veldig fornøyd til nå. Hadde jeg vist om Jotun Sens som er anbefalt av asma og allergiforbundet, så hadde jeg nok valgt det.  Jeg skal malen noen møbler også, bla ett bord, da tror jeg jeg vil velge oljemaling.

Hvor mange lag må til for å dekke panel med kvist?
Vi bruker to lag med kvistlakk og deretter ett lag med sperregrunning. På toppen kommer 3 lag med Jotun Lady 0500 N

Hvilken glansgrad bruker jeg?
Jeg har valgt 15 på veggen og 80 på vinduskarmer, karmer, lister og i taket.

Dyr eller billig pensel?
Lenge har jeg sverget til penslene fra Smartclub. 15 pensler for 200 kroner. I denne malingsrunden har jeg kjøpt skikkelige pensler fra Jordan- og det er natt og dag å arbeide med. Det er virkelig sant at halve jobben ligger i verktøyet. Jeg bruker litt tid på slutten av malingsøkten på å vaske penslene godt, så kan jeg bruke dem leeeenge!

Ellers anbefaler jeg å kjøpe maling ett sted hvor du får hjelp og betjeningen kan svare på akkurat dine spesifikke spørsmål. Jeg handler på Lindahls i Narvik- for gutta der har peiling. (hva skulle jeg gjort uten dem??)

Nå skal jeg ta siste strøket i taket på kjøkkenet mens stormen Ask hyler rundt hushjørnet!

Christine

12 comments:

Line fra huset på landet sa...

Ja, penslene er kjempeviktige når man maler. Det har jeg fått efare. Å pirke bort hår på en nymalt vegg fordi det løsner fra en dårlig pensel, skaper bare merarbeidet. Da må man jo bare male over igjen!

Jeg er akkurat ferdig (lille julaften) med å male kjøkken og spisestue, men skal snart til å pusse opp et av soverommene til de små håpefulle.

God arbeidsøkt :) Line

-monica- sa...

Er også enig i at penslene er halve jobben, for fint resulatat og mye kjekkere å arbeide med.

Ett annet tips er også om man liker godt litt matt maling, går det an å få grunning med farge.
Jeg fant på den måten frem til en gammel gråblå farge som jeg husker fra mine besteforelsres gyngestol og ønsket den i matt, ikke noe blankt.
Kjempefornøyd!

Hva gjør dere med lakket underlag?
Pusser det helt ned, eller bruker dere heftgrunning under malingen?
Holder det?

Du er kjempeflink!

Husflidstausa sa...

Eit lite malingstips ifrå ei som jobbar i malingsbutikk. ***gulvmaling ifrå Scanox er super å bruke til møbler. Oljebasert men vanntynna, så minimalt med lukt. Dessuten er ho god å jobbe med, og svært slitesterk. Ei maling til å bli glad i...

Anonym sa...

Hei,

Takk for at du deler tips ....!

Er dette maling du kan anbefale, ville du brukt det sånn ellers også, når man ikke maler hytte menere jeg...?

Gleder meg til å se flere bilder :)

Ha en fin dag i Narvik, klem til deg

Solveig sa...

hei hei! sorry jeg er litt sen med svar:)

er nok bare delvis narvikværing, mamma som har tatt seg av den delen - men har bodd i flere omganger da:)

kommer gjerne på lunsj vettu, men nå ser det ut til at jeg må bytte helg pga planleggingsdag i bhg. jippi, hihi!

så fint det blir i gjestehytta!!!

Anonym sa...

Hei Christine:)

Jeg er helt enig i at gode pensler er halve jobben. For ikke å snakke om forlengerskaft når man maler med rull på vegg:)

Et tips jeg har plukket opp (husker dessverre ikke hvor) er istedet for å vaske penslene godt for hver gang, er å pakke dem inn i en plastpose og legge dem i fryseren. Dagen etter har jeg dem bare i varmt vann og tørker med litt papir. Blir litt mindre jobb på den måten:)

Jeg har brukt Jotun Sens på en Rokokkostol og en liten kommode jeg har pusset opp. Resultatet ble bra, men malingen tørker så fort at jeg tror det blir vanskelig å få det jevnt og pent på noe så stort som et bord.

Synes du/dere har vært kjempeflinke og fått gjort mye på kort tid. Lykke til videre:)

Tone W. B.

Anonym sa...

Hei Christine!
Nok engang deler du velvillig dine erfaringer. Tusen takk. Gleder meg masse til å se kjøkkenet ferdig.
Anne

nr13 sa...

Takk for gode tips, Christine:) Har også kjøpt noen skikkelige pensler noen ganger, emn jeg er ikke flink til å vaske de, så jeg ender som regel opp med å kaste de også... får de liksom ikke helt rene... tips på det også kanskje?:)
Har en utfordring til deg på bloggen min, den går ut på å skrive ned 5 ønsker du har for våren... så kanskje når du har litt tid til overs... regner med at du har fullt opp med oppussingen fortiden, som jeg glerder meg til å se resultatene på:) Ha en flott dag videre:)

Trine sa...

Tusen takk for gode tips :)

Anonym sa...

Hei

helen og gutta sa...

Jeg er ganske ny som blogger, faktisk bare ett par dager gammel, men jeg har følgt din blogg ett par mnd nå og liker meg kjempegodt her inne hos deg. Har også nylig lagt meg til som følger. Ellers må jeg si tusen takk for gode tips, kommer godt med nå som jeg har flere rom som snart er under oppussing.

Silje Andrea sa...

Hei Christine! Da vi malte soverommet vårt brukte vi en farge som lød 0500-N, men det står fire tall til (0500-N 9901) etter denne fargekoden. Har vi samme farge som dere, eller har vi en annen?

Jeg er ikke helt stø på maling.