torsdag, september 30, 2010

Gjesteblogger: Hvordan male trapp- Mats fra Lindahls fargehandel

Jeg fikk så utrolig mange henvendelser om hvordan man skulle male en trapp, og siden jeg ikke er noe maleekspert så spurte jeg maleeksperten i familien om han kunne skrive ett gjesteinnlegg med sine ekspertkunnskaper om trappemaling.
Her er det:
***    ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***Litt om maling av trapp.

Etter oppfording fra Christine kommer noen tips for maling av trapper.

Der finnes flere godt brukende alternativer for maling av trapp.

I alle tilfeller er vasking i forkant kjempeviktig, da man bør sørge for å fjerne alt av hudfett, skitt og såperester som f.eks grønnsåpe etc.
Benytt gjerne salmiakk til dette formålet, men hvis du skal benytte deg av det som anbefales av produsentene er det trerens/gulvrens eller kraftvask som skal brukes.

Når det kommer til valg av maling finnes det også alternativer. Jeg kjenner til alternativer fra 2 produsenter, som er Jotun og Scanox.

Scanox lanserte for et par år siden et produkt som de kaller Trestjerners maling, dette er en tilnærmet luktfri polyuretan som er en blanding mellom vann og olje.
Kjempe sterk maling, som fester til vanskelige underlag, inkl. laminat.
Denne får du i alle farger, og den er glansgrad 30-40 %.

Jotun har et oljeprodukt som er for tre og betong, som heter Oxan.
Meget slitesterkt, men det er en fryktelig lukt når du bruker den, samt sen tørketid.
Oxan er i glansgrad 40 og kan lages i alle farger.

I trappen til Christine ønsket vi å komme opp i glans, men samtidig bruke et sterkt produkt.
Vi har der grunnet med oljebasert heftgrunn fra Jotun (utgående produkt), og deretter skal det brukes Shipolin (båtmaling).
Dette er et produkt som har ca 80% glans, og kan leveres i de fleste farger.

Det skal sies at ved å bruke en blank maling, kan trappen bli glatt.
Alternativet for de som ønsker sklisikring er enten å bruke trappetepper, som finnes i masse varianter, deriblant noen varianter av Sisal som er verdt å ta en kikk på.
Det finnes også en anti-sklisikring fra Liberon, som er er en slags transparent voks for de som liker en stilren variant.

Hvis du har en gammel trapp, som knirker bør du ta en kikk på følgende link:

Håper dette kan hjelpe dere på vei J

Hilsen ”gjesteblogger” Mats

***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***   ***

Jeg må nevne at det nå er vel 6 år(mere kanskje?) siden jeg stod foran mitt aller første malingsprosjekt. Da var det Mats jeg ringte og spurte hvordan i huleste jeg skulle gå frem. Han fortalte meg om maling og heftgrunning, og jeg ilte til nærmeste malings-sjappe og spurte etter HESTGRUNNING. Det var det jeg hadde hørt da Mats sa heftgrunning :)

11 comments:

Anonym sa...

Hei!

Takk for kjempe tips! Har en trapp som burde vært malt:)

Lurte på om dere pusset alt før dere malte? Trappen vår er jo som alle andre sin (tror jeg da) lakket og tanken på at den skal pusses stopper meg:(

Hilsen

Anette

Blomsterpiken sa...

Takk for gode tips, gjesteforelser! Jeg KLØR i fingrene etter å male vår gamle brune trapp!

Jannickes Hjemmekos sa...

Gode tips her. For de av leserne som har Steen-Hansen malingsutsalg i nærheten (Bergensområde) kan jeg anbefale deres "Emaljelakk" den er i 80 glans og holder fantastisk på hvitheten i fargen (kan blandes i alle farger). Vi malte trapp og rekkverk med den i fjor høst og er veldig fornøyd (bilder i bloggen for de som vil se). Ha en fin dag.

Lille Persille sa...

Så fint innlegg dette var! Svigerfar skal til å male trappen i deres hus, skal sende denne linken til han. Takk Mats & Christine:)

Anonym sa...

Anette, jeg anbefaler deg å pusse lett over trinnene etter du har vasket. Dette kun for å lage sliperiper, slik at malingen tar bedre feste til underlaget.

Vask vekk slipestøv med rent vann.

Mats

Vigdis sa...

Hei, og takk for tips!
"Det finnes også en anti-sklisikring fra Liberon, som er er en slags transparent voks for de som liker en stilren variant."
Kan du sjekke om den kan brukes utendørs?

Komadyret sa...

Jeg har brukt shipolin med 80% glans i min trapp. Var knallfornøyd med en gang, men nå etter1 1/5 år viser det godt merker ytterst på trappetrinnene i "gåfeltet"....
kanskje jeg har gjort dårlig grunnjobb....for jeg husker rett og slett ikke hvordan jeg gjorde det......

Høyglans trapp er knallfint, men når man har mørkt hår må det ofte støvuges/vaskes må jeg si.....hehe.
Alt av støv viser ;)

Lykke til med trappemaling ;)

Rosa sa...

morsomt, fikk meg en god latter der, hestgrunning. Har forøvrig nylig brukt trestjerners gulvmaling på laminat, vasket grundig med salmiakk og deretter vann (et forholdsvis nytt og ubrukt gulv) og malte deretter. Lot malingen herde 2 uker før vi tok rommet i bruk, er ikke fornøyd med hvor godt det heftet til underlaget, tåler veldig lite før det blir riper og skrapes opp.

Anonym sa...

Hei!
Må bare hive meg på her. Jobber i en jernvare der vi selger maling osv.
En av de tingene vi fraråder alle våre kunder fra å bruke er salmiakk. Hvis ikke du får skylt veldig godt med vann etterpå setter salmiakk i gang en gulningsprosess i treverket som vil trenge igjennom alle typer malinger.
Bruk heller kraftvask, husvask, e.l.

Christine sa...

Veldig viktig å skylle godt etter bruk av Jotun Kraftvask, ettersom den inneholder lut.. Bruk også arbeidshansker som tåler kjemikalier, og beskytt gjerne øynene! Better safe than sorry :)Fordelen med kraftvask er at den matter ned underlaget slik at man får bedre heft, i forhold til husvasken som "bare" får bort fett og smuss.

Rosa: Dette hørtes merkelig ut, hvor mange strøk brukte dere? Vi anbefaler minst to strøk (helst tre hvis det ikke er grunnet) for å få god tykkelse på malingsfilmen og god beskyttelse :)

Hilsen Christine, som også jobber i malebutikk

petrusine sa...

Hei, lurer på om dere brukte den anti-skigreia fra Liberon? Og hvordan den har fungert? Det gjør et ikke vanskeligere å feks vaske trappa? På forhånd takk for svar:)