mandag, september 06, 2010

Organisering av hyller og bøker

Vi pakker ut esker med bøker. Jeg trodde vi hadde vært flinke og levert massevis av bøker vi har lest til loppiser, men det var mye igjen. Vi begynte å sette dem opp i den store bokhyllen på tv rommet. Jeg bestemte at vi måtte organisere bøkene systemet HØY-LAV
Når bøkene var ferdigorganisert i HØY- LAV synes jeg fortsatt det hele så ut som kaos. Bøker i mengder ser fort rotete ut. Det ble omorganisering. Denne gang etter farger på permen. I tillegg har jeg delt opp i kategorier, sånn at det skal være litt mulig å finne frem. Kategoriene er pocket- mat- reise- fag- mammabøker- helse(hva mere var det?). Disse er igjen sortert etter farge. Dette ser myyyye ryddigere ut en høy-lav organiserinegn.

Bildene er inspirasjon jeg har  hentet hos Martha Stewart.com
Nå er det en ting jeg tenkte jeg skulle spørre leserne av hvitstil.com om. Lærer dere barna bukke og neie, eller er det gått ut på dato? Vi har lært Celine å neie, men jeg vet ikke helt om det fortsatt gjelder?

Christine

29 comments:

Unknown sa...

Godt spørsmål! Vi har ikke vært så veldig aktive på akkurat det, men har prøvd med neiing et par ganger uten hell. Er mer usikker på NÅR man skal bruke det liksom? Det føles ikke helt naturlig syns jeg. Da bruker jeg heller energien på å få ungene til å si takk for maten og spørre om de kan få gå fra bordet når de er ferdig å spise. :)

Anonym sa...

Bokhyller er ikke lette å
få til å se "rolige" ut ...
men syntes du kom frem
til en god løsning til
slutt ...!

Bukke & Neie
er nok litt utgått på
dato og hører vel mest
danseskolabarn til,
men veldig sjarmerende
også da ...!

Jeg syntes vanlig høflighet
og et fast håndtrykk og et
åpent blikk teller vel så mye,
det beste som finnes er at
når ens egne barn blir
oppfattet som høflige og
de gangene man står litt
på sidelinjen og observerer
det hele,
det er ren skjær lykke ...!

Ønsker deg og dine en fin mandagskveld, her blir det 71 g Nord ...!

klem til deg

Lisas hjem og skatter sa...

Kjempefint ble det Christine :) jeg har ikke lært lillegutt noe sånt, men har vært veldig opptatt av å lære at han skal være høffelig - takke, vente ved bordet osv :) tror nok det er veldig ulikt hva man lærer barna! Syntes det hørtes koselig ut med ei lita snuppe som neier jeg :)

ha en super mandagskveld!

klem/Lisa

Cathrine Aksnes sa...

så tøft det ble :) bokhyller er bokhyller.. men det der va oppfinnsomt..
ang bukking og neiing.. ikke noe slikt her i huset.. også usikker på når vi skulle brukt det...

små og store drømmer sa...

Jeg har ikke barn selv enda, men det holder hvertfall i massevis for meg at man lærer barnet sitt å ta et voksent menneske i hånden og si navnet sitt.

:)

Tonje sa...

Hei! Har ikkje vert her inne på ei stund og no sit eg og tørkar tårer. Pappa-teppet ditt vart fantastisk! *snufs, tørker tårer*

Likte godt fakgekategoriseringa av bøkene dine, NICE. Du får nok plass til felire også ;o)
Klem frå Tonje

Lena sa...

Bukke, nikke, neie...
Mitt barn kan også neie, men jeg tror det er en sjelden gang hun har brukt det. Det er vel mest slik kjeitete ta-deg-i-hånda-og-hilse-på nivå vi er på nå. Snupsi er jo bare seks, da... Men om vi til slutt kommer å ende opp i kongelige baner - DA skal mor terpe på neiingen!!! *ler*

Jeg er IMPONERT over systemet i hyllene dine... Så forøvrig samme bilde hos MS - der det vel sto om at det skulle være IN å sette bøkene med det hvite ut??? Galskap! Men flott ble det jammen hos deg!

Blomsterpiken sa...

Jeg synes det var kjempefint å organisere bøkene etter farger!

Bukke, neie? Hvis jeg ser barn gjøre det tenker jeg i alle fall at de er godt oppdratt!

Jeg arbeider med ungdom og tenker at det også er viktig med et fast håndtrykk!

Anonym sa...

Vi har to jenter, nå på 15 og 18 og for oss var det helt naturlig å lære dem å neie, si tusen takk for maten og takke for noe de fikk.
Ellers hender det at jeg hører noen le av meg når jeg en gang i blant takker for noe og helt automatisk neier ;) Tenker ikke på det!
Husker ikke når vi begynte med "opplæring" men det var nok tidlig - slik at det skulle bli mest mulig naturlig. Jeg synes det er koselig å se at noen neier. Traff forresten på en hyggelig gutt i helgen på ca 10-11 år som kom bort og presenterte seg og bukket - stilig.
Bokhyllene dine ble superfine, mine var sånn da vi flyttet hit for noen år siden, men trenger nå en liten opprydding ;)
Klem, Mette

aase sa...

Bokhyller blir jo alltid rot, her ihvertfall. Har sortert hobbybøkene mine som ligger framme etter farge jeg også.

Å neie er jo så skjønt når det gjør, men jentene her synes det ble flaut, når ingen andre gjorde det. De sluttet med det i 5/6 års alderen de altså....litt synd synes jeg, men orket ikke presse de mer når ingen andre gjorde det heller. Nå holder det heller at de takker og oppører seg høflig. noe vi får tilbakemeldinger på at de gjør også....

Åse sa...

Nei, ikke bukke og neie her i huset. Synes det ser unaturlig og gammeldags ut. Vi hadde besøk av en gutt på 8 år som etter å ha spist middag hos oss, tok oss i hånden etter tur, bukket og sa tusen takk for maten. Vi ble helt satt ut, vi. Det hadde holdt om han sa: "tusen takk, det smakte godt".

Bokhylla så fantastisk ut! :-))

Moccamamma sa...

Så fint det ble med fargeorganisering - har tenkt tanken på å prøve det selv. Leser jo sjelden de bøkene i hylla, så de kan jo like godt stå sortert på farge og katergorier innefor fargen...

Neie - det har jeg faktisk glemt at jeg burde lære storesøster på snart seks. Hun lærer å si takk, ta i hånden når hun hilser og vanlig høflighet, men å neie har jeg glemt av....

Jeg er 39, og å neie ble påpekt som noe "rart" allerede da vi gjorde det som barn. "Åh, nei så veloppdragen og høflig du er....", så jeg vet ikke om det er på vei ut. Men, ærlighet og høflighet kan aldri skade :)

Moccamamma

Anonym sa...

Bokhyllene ble fine!

Ser at mange skriver at neie er ut. Selv er 47 år og ble opplært til det. Personlig mener jeg det er en hyggelig gest, men har ikke lært mine barn det. Det kommer av at jeg selv ble ledd av når jeg gjorde det automatisk.
Vi nordmenn er vel på mange måter mindre høflige mot hverandre enn mange andre nasjonaliteter. Håper egentlig at slike høflige gester vil komme tilbake!

Unknown sa...

Flott med bøker i system:)
Vi har ikke lært våre barn og bukke og neie, men det er veldig søtt med små jenter som neier syns jeg ♥ Men jeg tror kanskje jeg ville blitt litt satt ut hvis noen gjorde det, har ikke sett det siden jeg selv var liten tror jeg:)

KLEm Line

Hege sa...

Bok hylla ser flott ut :) Faktisk, da jeg bodde på ett lite rom å måtte bruke bokhylla til klærne, sorterte jeg dem etter farger. Så veldig ryddig og fint ut :)

Også til spørsmålet så har jeg ingen barn, men syntes det hørtes kjempe koselig og høflig ut at den lille prinsessa di neier.

Fortsatt lykke til med utpakking,

Anonym sa...

neiing er gammeldags

Anonym sa...

Jeg lærte også å neie som barn. I voksen alder har jeg tatt med i det når jeg har hilst på nye kunder. Da har jeg neiet automatisk - og jeg har blitt sett litt rart på. I voksen alder er det jo ingen som neier. Det er litt "underdanig" og veldig feminint. Så jeg har sluttet, og klarer meg svært godt med et fast håndtrykk. Hva med deg Christine. Neier du?

Monica

Anonym sa...

Bokhyllene vart kjempefine då du sorterte etter farger! Eg har same system, og har sortert dei høg-låg innanfor kvar hylle - det vart veldig fint visuelt (og litt verre å finne fram i :)).

hvitstil.com/Christine sa...

Monica:
Ja faktisk. Jeg neier. Ikke når jeg møter mennesker fra min eller foreldrene mine sin generasjon, men når jeg møter mennesker fra besteforeldregenerasjonen så neier jeg! Ikke mange som gjør det, men veldig mange eldre påpeker at de synes det er hyggelig at jeg neier :)

Inga sa...

Vi lærer elevene våre å neie (eller bukke) når de har spilt og får applaus. Det er en fin måte å takke for rosen (som applaus er). Da har jo neiinga en funksjon. Jentene får velge selv om de vil bukke eller neie. Ellers synes jeg det er viktigere å lære respekt for andre mennesker og å oppføre seg pent

Christine Lövendahl sa...

skikkelig bra det ble i hyllen. begynte nettop å følge med å bloggen din. utrolig bra og inspirerende :)

Marianne sa...

Hei!

Ser at dere har malt mye, og lurte på om dere hadde brukt sprøyten fra Bosch. Og om dere er fornøyd med den?

Anonym sa...

Flott ble det! Ser riktig så ryddig ut, sliter med det der selv fordi jeg er litt "neatfreak".

Jeg synes absolutt at man kan lære barna å bukke og neie. Synes ikke det er gammeldags i det hele tatt, men en fin gest, særlig når man møter noen av den eldre generasjon. Det samme med å ta av lua/hatten når man går inn, der skorter det veldig rundt om i de tusen hjem! Jeg synes sånt er vanlig høflighet :) Selv neide jeg, tok mamma og pappa i hånden og takket for maten, omtrent til jeg gikk på gym!! Det var kanskje litt i overkant, og absolutt ikke noe de forlangte, men jeg ble opplært til det av min farmor som bodde i huset ved siden av som var av den riktig gamle skolen, faktisk så gammel at hun kunne vært min oldemor. I dag er jeg 39 og dette har jeg tatt med meg videre i livet, og synes det er god baggasje å ha i sekken...

Støter på ganske mange barn i mitt yrke og som oftes får de utdelt en gave, mange er veldig høflige og takker pent, mens andre igjen bare grafser det til seg uten et blikk, innimellom (litt avhengig av alder selvfølgelig) må jeg bare spørre; Hva heter det da/ Kan du si takk? Enkelte ganger kan man få kommentarer fra foreldre om at deres barn ikke skal lære å si takk for noe de har "krav" på... Da blir jeg satt ut, er det rart barna ikke oppfører seg høflig med sånne foreldre?

MEN det viktigste er selvfølgelig at de sier takk og oppfører seg pent :)

Siri

Elisabeth Helland sa...

DET var jo kjempelekker sortering da.....wow...
og ja, vi har lært barna våre å neie og å bukke.....eldstesnuppa gikk såpass langt i 2-3 års alderen at hun tok folk i hånda og neiet mens hun takket for maten.....hihi.... (vel og merke på eget initiativ altså..)

Vibeke / Mammas Hus sa...

Mine bøker står i et virrvarr av farger. Jeg vet hvordan jeg liker å ha bøkene mine, så vet jeg hvor jeg har hva. ;) Mannen har sine bøker alfabetisk og deretter kronologisk!

Neie... Vi har ikke lært Hedda det, men synes det faktisk er en fin ting jeg. JEG neier jo innimellom også. *ler* Så det kan vel komme etterhvert. ;)

Anonym sa...

hei, jeg synes det er bra men selvfølgelig litt vanskelig. Min gutt er flink til å si tusen takk når man går fra bordet og takk for meg når vi reiser fra gjestene. Det er en stor fordel for alle at barna-og voksne lærer å være høflig. Ta i hånden å hilse, lukke opp dører for andre, si takk og være litt ydmyk når man er på besøk og treffer andre. Hjemme er en ting men ute så kommer man tilpasser men seg samfunnet litt enklere om man er høflig. Fin blogg forresten.
J

Bjørg 47 sa...

Bokhyllen ser veldig fin ut, men hvordan finne frem ?? Vi har kanskje en god del flere bøker, og har alle i alfabetisk orden, ddt passer best for oss, men ser nok litt rotete ut, ja.

Jeg synes det er kjempekoselig at barnebarna takker for maten når de går fra bordet. Oscar 3 år bukker også, Marthe er bare 7 mnd, så vi får se hva foreldrene velger etterhvert. Bloggen din er en nytelse selv for oss litt voksne !!

HildeS sa...

Jeg ble imponert over bokhylla di altså, for jeg synes at i mine bokhyller så er alle bøkene svarte eller hvite.. Du har jo bøker i alle mulige farger du..
Kanskje jeg må ta en nærmere titt på mine også..

Rock'n Roll Ballerina sa...

Herlig hylle inspirasjon. :)