onsdag, mars 31, 2010

På besøk hos samene

Vi var på jakt etter noen reinskinn for å ha på terrassen i påsken, og i den forbindelse kom vi i kontakt med en samefamilie som Mor i Nord kjente. I går dro vi for å se på skinn ett stykke utenfor Narvik, og da vi kom frem ble vi innvitert inn til samene på vaffelkake og kaffe.
For en opplevelse. Familien hentet frem sine vakreste drakter slik at vi fikk se på nært hold. Visste dere at de samiske draktene følger moten, og at de bytter drakter etterhvert som moten endrer seg?  Draktene var fantastisk å se på. Så mange detaljer.... Damen kunne også fortelle at broderiet nederst på damedrakten kunne bli opp til 45 meter. Jeg lover- den var blytung.
Vi visste heller ikke at man ikke skulle spørre hvor mange rein de har. Vi gikk selvsagt rett i fella og spurte flere ganger hvor mange rein det egentlig var han hadde. Til slutt svarte han oss: Når dere spør hvor mange rein jeg har er det det samme som om jeg skal spørre hvor mye kapital dere har på konto. For oss samer er reinen det samme som kapital. Jeg ble selvsagt megaflau, men han sa det var greit.
Nærmere sommeren kommer samefamilien på besøk til oss sammen med venner og vi gleder oss!   Vi var også velkommen til å komme til innhegningen å se på reinsdyrene, så det skal vi gjøre snart!
I bagasjen hadde vi flere fantastiske reinskinn, som skal varme kalde påskerumper :)
For en flott dag!

Link til bilder av Celines pesk.

Christine

8 comments:

Mette sa...

Sa koselig besok! Husker slikt fra min barndom (mor er fra Finnmark). Vel, trost deg med at slike kulturelle tabber har nok ALLE gjort en eller annen gang. Du kunne jo ikke vite det, sa da er det jo greit a fa det forklart... ;-) og formidlet det til resten av oss slik at VI ikke spor "utidige" sporsmal!

Her i England er det ogsa mange tabuer for en nordmann: man spor aldri!!! hva folk tjener (ikke at det er sa vanlig i min del av Norge heller...), og man spor heller ikke hva folk har betalt for huset sitt. Syntes alltid det var sa rart at jeg fikk slike tvetydige svar nar jeg spurte om husprisene. Alltid noe a laere...!

Hos Farmor sa...

Så koselig da! Hadde nok gått i den samme fella jeg også gitt... Celine var kjempesøt :)

Karina sa...

Jeg har bodd 4 år i Finnmark og måtte også lære meg om hvorfor man ikke spør samer om hvor mange rein dem har.. Facinerende er det iallefall med samer, og de draktene er bare nydelig vakre :)

Klem fra Karina

Unknown sa...

Høres ut som om dere har hatt en kjempe flott dag!

Jeg har et spørsmål. Husker at du for ganske lenge siden hadde et innlegg om at du fikk laget bok om "Hvit stil". Var det dyrt? Hvor fikk du gjort det?
Tenkte det kunne vært gøy å gjort noe slikt med egen blogg. Ikke minst for ungene siden de preger mye av bloggen min :)

God påske til deg og dine!

Mvh Eva

Rock'n Roll Ballerina sa...

Så koselig! Og for en herlig datter du har, hun er jo bare helt skjønn! Sikkert flere av oss som hadde gått i den fella gitt;)

fru Storlien sa...

har de reinsdyrene i innhegning nå?

aagkro sa...

Hehe, den flausa er det mange som har gått i. Det er en uting i det hele tatt å spørre folk hva de har gitt for ditt og datt også.Glad påske der oppe i nord!

Bless by Tone sa...

haha, jeg har jort akkurat samme feil, men det var en same som var på besøk i mitt hus, gift med ei venninne av meg, de vet jo at vi ikke vet det, kan de ikke bare si det rett ut at de ikke liker det spørsmålet?